Наступаючий 2010 року - рік Тигра, тому одним з варіантів оформлення святкового столу можна запропонувати страви з тигрових креветок.

Креветки з часником, чилі і лаймовим бульйоном

На 4 порції: 12 сирих тигрових креветок, 2 зубчики часнику, очищені і дрібно нарізані, 1 дуже маленький червоний чилі, очищений від насіння і дрібно порізаний, цедру і сік 1 лайма, 1 маленький шматочок імбиру, очищений і тертий, 250 мл води, 2 ст л соєвого соусу.

1. У маленькій каструлі з'єднати часник, чили, імбир, воду і соєвий соус. Довести до кипіння і варити близько 1 мин. Додати креветки і варити ще 3-4 мин. 2. Коли вони готові, дістати креветки шумівкою і повісити їх на стінки маленьких форм або ваз. Додати сік лайма і цедру у воду, де варилися креветки, потім розлити по формах, на яких висять креветки. 3. Спочатку їдять креветки, тримаючи їх за хвіст, а потім випивають бульйон.

Тигрові креветки під соусом

Свіжі тигрові креветки (якомога більші) - 600-800 г, соус “Дари моря” або “Тисяча островів” - 200 г, червона ікра - 50-80 г.

Креветки (сирі) миємо, видаляємо голову і лапки, ріжемо уздовж навпіл і викладаємо в жаростійкий посуд. Перемішуємо соус “Дари моря” і червону ікру і одержаною сумішшю заливаємо креветки. Форму накриваємо фольгою, по можливості щільніше, і ставимо в нагріту до 220-250 градусів духовку. Запікаємо 20 хвилин. Подавати в гарячому вигляді. Увага! Креветки повинні бути саме сирими, відварені не підійдуть!

Салат з часниковою заправкою і креветками

На 4 порції: 8 сирих креветок мецанколле або 16 сирих тигрових креветок, 2 ст л оливкового масла, 300 г пунтарелле або 200 г дрібно нашаткованої селери з 100 г нашаткованого цикорію, 1/2 лимона. Анчоусна заправка “Вінегрет”: 2 солоних філе анчоуса, 2 зубчики часнику, 1 ст л білого винного оцту, оливкове масло extra virgin на смак.

Цей чудовий салат робиться з “пунтарелле” - гіркуватим салатним листом, у якого їдять тільки хрусткі стебла. Його нелегко знайти за межами Італії, так що використовуйте замість неї суміш селери і цикорію - вони дають приблизно таку ж текстуру і смак. У Римі цей салат подають з гігантськими креветками. Тигрові креветки - хороша альтернатива. 1. Зробити заправку: покласти в блендер анчоусів, часник і оцет. Збити в пасту, потім почати додавати оливкове масло, поки не вийде бажаний соус - близько 3 ст л знадобиться. 2. Можна готувати креветки як в шкаралупі, так і без. Якщо хочете подавати очищеними, очистьте до приготування (см нижчий). 3. Нагрівати оливкове масло для креветок. Додати креветки і обсмажувати 3 хвилини з кожної сторони до рожевого кольору. 4. Покласти по горі салату на кожну тарілку. Полити зверху заправкою. Розділити креветки по тарілках, видавити лимонний сік і подавати відразу ж.

Паштет з авокадо з тигровими креветками

Розрізати 2 стиглих авокадо навпіл, вишкребти м'якоть, не порізавши шкірку. Розім'яти м'якоть авокадо в пюре. Додати 30 мл (2 ст л) майонезу і лимонного соку. Приправити на смак. Додати 15 мл (1 ст л) дрібно порізаної зеленої цибулі і щіпку меленого червоного гострого перцю. Розкласти в половинки шкірки авокадо, на верх покласти тигрові креветки, посипати трохи меленим червоним гострим перцем, подавати на листку салату з часточкою лимона.

Джерело