Щоб живці вкоренилися швидко і точно, необхідно знати деякі особливості і мати на увазі ряд нюансів і хитрощів. Виключити загнивання живця і, навпаки, розвинути хорошу, сильну кореневу систему можна всього за 7 днів — це цілком реально.

Перш за все, потрібно нарізати живці з 5 живими бруньками. Пагінець не повинен бути занадто тонким, в іншому випадку, з нього розвинеться слабка рослина.

Перший секрет — живці потрібно ставити у воду не глибше, ніж на 2 см. Тоді води не буде занадто багато, і до коріння буде забезпечений доступ кисню.

Читайте також: дачникам на замітку: що варто знати про пагони винограду

По мірі випаровування води, ви можете її потроху підливати. Підійде будь-яка ємність, наприклад, проста скляна банка. Другий секрет — медова вода (1 ст. л. меду на 1 л води), яка стане відмінним стимулятором розвитку кореневої системи. Третій секрет — надрізи канцелярським ножем (3-4 надрізи) довжиною 1,5-2 см у тому місці, де буде формуватися коріння. Четвертий і головний секрет — постійно підтримувана температура 25 градусів. Якщо ви хочете виростити смородину просто на підвіконні, це займе близько 3-4 тижнів, оскільки підвіконня холодне, і вода, в якій буде стояти пагінець, також охолоне, навіть ймовірне загнивання.

Якщо підтримувана температура постійно в межах 23-25 градусів, води в ємності не надто багато, а пагінець не дуже тонкий, то буквально через тиждень ви побачите зелені листочки і розвинуту кореневу систему. 

Джерело