Вирощування винограду вимагає чимало сил і терпіння. При цьому результат далеко не завжди гарантований. То заморозки урожай знищать, то хвороби нападуть, то птахи з осами налетять. Загалом, крім виноградаря, мисливців по смачні ягоди чимало. Також треба чимало знати про пагони, щоб регулювати навантаження на кущ і формувати крону.

У винограду зазвичай є кілька різновидів пагонів, які забезпечують певні функції.

Перш ніж буде виконана обрізка куща, варто розглянути всі типи цих складових елементів.

Зародковий. Цей вид складається зі стебла, при цьому навколо нього спостерігається утворення з зачатками листків, у яких є пазухи з горбами — бруньками. На поверхні вузлів зеленого стебла є зачатки з вусиками і утвореннями з горбистою структурою, з яких в майбутньому утворюються суцвіття.

Повноцінний. До цього різновиду належить однорічний пагін з нормальним визріванням, який має певний розмір довжини і товщини. При цьому вони володіють достатніми параметрами міжвузлів і добре розвинених вічок, які забарвлені у світло-коричневий колір.

Плодовий. Це зростаючий пагін, на якому ростуть листя, суцвіття, а також формується гроно. Розвиток цієї складової частини відбувається на однорічній лозі з повноцінним визріванням. Пасинки з хорошим розвитком і нормальним визріванням можуть забезпечувати утворення плодових пагонів. На них зазвичай утворюється не більше 3 суцвіть.

Читайте також: посівний календар на квітень: коли і що саме краще садити

Порослевий пагін. Розвиток цієї частини відбувається зі сплячих бруньок на галузі підземного штамба. Цей різновид викликає ослаблення зростання головних відводів і знижує врожайність. З цієї причини їх слід регулярно видаляти. Іноді вони застосовуються для формування частин з рукавами, а також під час омолодження лози.

Жируючі пагони. Це молоді зелені пагони, які ростуть з багаторічного дерева виноградника. Поява зелених жирових елементів рослини відбувається через недостатнє завантаження або під час загибелі деяких частин рослини. Обламування зелених пагонів викликає зростання пасинків, з яких в подальшому пасинкують ланки плодового виду.

Як робиться прищіпка

Даний процес виконується до того, як починається цвітіння виноградника. Прищипування пагонів проводиться дуже легко, за допомогою двох пальців прищіпується верхня область молодого пагона. Розмір довжини цієї області становить приблизно 10 см до початку області лози з одревесненням.

Цей метод обрізки припиняє ріст пагонів. Внаслідок цього поживні компоненти, які призначені для розвитку нових ділянок лози з відводами, переходять на зміцнення нових суцвіть. Основна мета цього етапу полягає у підвищенні плодоношення.

Читайте такожщо потрібно додавати в лунку при посадці помідорів

Особливості видалення пасинків

Обрізання пасинків зазвичай виконується в липні, відразу після цвітіння виноградника. Пасинки − це бічні відростки, зростання яких починається з пазухи листа з головної області.

Якщо відводи цього виду не обрізати, то це може призвести до сильного загущення куща. У результаті з-за підвищеної густоти грона стають невеликими, а ягоди сильно кислими, також часто можуть виникати серйозні хвороби, що призводять до загибелі рослини.

Як робиться чеканка

Чеканка виконується майже так само, як і прищипування. Єдина відмінність полягає в тому, що проводиться глибоке видалення області з верхівкою пагону. Даний етап проводиться в кінці літнього сезону, він забезпечує швидкий процес дозрівання плодів.

Під час виконання чеканки обов'язково потрібно дотримуватися, щоб на кожному пагоні залишалося близько 14 листя. Цієї кількості вистачає для нормальної життєдіяльності і плодоношення виноградника. Дану процедуру рекомендується виконувати голими руками.

Читайте ще: секрети багатого врожаю помідорів та перцю

Особливості освітлення

Суть цього етапу полягає у видаленні частини листя в плодоносному винограднику. За рахунок цього забезпечується найкраща вентиляція рослини. Виконувати можна в період дозрівання кистей або на розсуд садівників.

Багато садівників часто допускають одну серйозну помилку: вони залишають частину листя біля коренів рослини, але цього робити не варто. Часто на нижніх листках скупчуються бактерії, які можуть вразити корінь. Захворювання з часом може призвести до повної загибелі всієї лози. 

Джерело