Вважаєте свого малюка, якому вже більше 3 років, достатньо дорослим, щоб не обмежувати його у вживанні харчових продуктів? Педіатри все ж рекомендують не поспішати! Існує, як мінімум, десяток продуктів, які не бажано вживати дітям до 6 років. Що ж це за персони «нон грата» для дитячого меню?

1. З меню для дітей до 6 років необхідно виключати жирне м'ясо або м'ясні вироби, консерви з консервантами, барвниками і підвищеним вмістом солі. Краще використовувати у раціоні дрібно порізане дієтичне м'ясо. Відварена птиця і відварене пісне м'ясо - найкраще рішення. Ці ж продукти, приготовані у пароварці, також чудово підійдуть для дитини.

2. Небажаними є молочні і кисломолочні продукти з великим відсотком жирності. 2,5-3,2 % жирності абсолютно достатньо. 3,6-4,2 % (як у звичайного коров'ячого домашнього молока) - вже забагато.

3. До 6 років навіть здоровому малюку краще утриматися від вживання шоколаду різних сортів, окрім молочного і білого (з 3 років). Алергікам і тим, у кого діагностовано зміну функції підшлункової залози, краще уникати вживання шоколаду взагалі.

4. Будь-які гострі продукти і страви до 6 років - табу для дитини.

5. Маринади, овочеві консерви й соління - небажані компоненти меню дошкільнятка.