Фото ілюстративне
Серпень закінчується і незабаром школярі знову підуть до школи. Як адаптувтаи дитину до нового режиму дня, читайте далі.

 Діти по різному звикають до шкільного життя. Йдеться про час, потрібний для адаптації. Декому вистачить кілька тижнів, а дехто може весь семестр так і не привчитися до занять. Це залежить від багатьох чинників: здібностей дитини, попередньої підготовки, мотивації навчання, особистості учителя, а особливо умов життя і мікроклімату в родині. Саме батьки визначають, яким буде ставлення дитини до навчання.

Читайте також: Свято наближається: скільки вихідних чекає на рівнян у серпні

Швидше адаптуються і мають менше проблем діти, психічно зрілі до навчання, товариські, ті, які відвідували садок і звикли тривалий час перебувати окремо від батьків. Зрозуміло, що батьки в свою чергу повинні подбати про розвиток цих навичок.
 
Як правильно допомогти дитині прийняти школу? Візьміть до уваги такі рекомендації. Вони обов’язково допоможуть вам правильно налаштувати малюка на майбутні зміни в житті.
 
  • Дитина завжди має відчувати підтримку батьків, їхню любов.
  • Не вимагайте від малюка надто багато — щоб у школі його постійно хвалили, щоб робив усе правильно.
  • Не сваріть за помилки.
  • Ставтеся поблажливо й стримано до дитячої невпевненості й схвильованості.
  • Не вимагайте в дитини бути кращою у всьому, оскільки це може викликати страх, знизити самооцінку і призвести до того, що дитина замкнеться в собі.
  • Дозволяйте малюкові виконувати завдання самостійно, хваліть і підтримуйте бажання працювати.
  • Приділяйте більше уваги дитині, якщо вона має замкнений характер, невпевнена у собі. Привчайте її не боятися розлучатися з вами.
  • Вірте в сили дитини і в її особистість, а також у те, що вона здатна пристосуватися до шкільного середовища.
 
Як не можна «допомагати» звикати до школи? Батьки самі того не розуміючи часто примушують дитину боятися школи. Ніколи не говоріть дитині: «Ти не повинен боятися, адже у школі добре», «Який ти боягуз! Такий дорослий, а боїшся!», «Поглянь на свого друга! Він радісно крокує до школи, а ти?». Цими словами ви лише посилите страх, а дитина дедалі більше замкнеться в собі й не довірятиме вам. Також не можна надто опікувати малюка. Не складайте самі портфель, не несіть його, не приходьте до школи на перервах, щоб наглядати за дитиною. Але й не відмовляйте, коли малюк просить вас про допомогу.
 
Ознаки того, що дитина звикла до школи. Ви обов’язково зможете помітити, коли ваш малюк остаточно пристосувався до шкільного життя. По-перше, найголовнішим показником є настрій, з яким дитина йде на заняття. По-друге, після уроків малюк радісно розповідатиме вам про все, що відбувається у школі. Також звиклі до шкільного життя діти прагнуть самостійно виконувати домашні завдання, дбають про свої зошити, підручники, мають добрий апетит і здоровий сон, охоче спілкуються з однолітками, беруть участь в активному житті класу, поважають і люблять свого вчителя. Звісно, останній показник залежить від самої особистості педагога.
 
У будь-якому разі намагайтеся зрозуміти дитину, щоб віднайти причину, через яку вона не може звикнути до школи, а також спосіб, щоб усунути цю проблему. Не забувайте про власну налаштованість до виховання й навчання. Виховуйте дитину самостійною, незалежною і впевненою у собі. Тільки так вона зможе швидше звикнути до школи і добре виконувати свої учнівські обов’язки.
 
За матеріалами 4mamas-club.com

 

 
Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber