Підготовка до першого класу - дуже хвилюючий процес для батьків і майбутніх школярів. Щоб полегшити період адаптації дитини до школи, варто приділити увагу і домашньому простору, де знаходитиметься дитина після уроків. Тож далі поговоримо про облаштування кімнати для першокласника.

Кімната дошкільника значно відрізняється від тої, яка потрібна школяру. Для навчання дитині в першу чергу потрібні комфортні письмовий стіл і крісло, а ще треба потурбуватися і про освітлення. Під час підготовки дитячої кімнати сина до школи, для мене були важливі кілька основних нюансів, раджу і вам звернути на них увагу.

Правильний письмовий стіл.

Найбільше часу під час навчання вдома і підготовки домашніх завдань, дитина проводитиме за столом. Важливо, щоб він був зручним, відповідав віку і росту дитини. Головні вимоги до робочого стола учня такі:

  • край робочої поверхні стола повинен знаходитися на рівні грудей дитини;
  • коліна не повинні впиратися у стільницю;
  • лікті повинні вільно розміщуватись на поверхні столу (для цього має бути достатньо місця);
  • глибина робочої поверхні повинна бути не меншою, ніж 60 см, а ширина - близько 120-160 см.

Дуже зручні для діток столи-трансформери, в яких регулюється висота і навіть кут нахилу стільниці. Якою повинна бути форма столу? Найкраще обирати звичайний прямокутний стіл, або ж стіл у формі букви "г", що дозволить в майбутньому поставити на столі комп'ютер. 

Комфортний стілець.

Обирайте сучасні ергономічні моделі з жорсткою, злегка зігнутою спинкою. Спина дитини повинна щільно прилягати до стільчика. Обирайте стілець з можливістю регулювати висоту, нахил, адже дитина росте. Потурбуйтесь про це для того, аби не витрачати кошти щороку на новий стілець.

Ще один важливий нюанс при виборі стільчика - не купуйте стілець з обертальним механізмом, бо, зазвичай, ця функція сприймається дітьми, як розвага, що буде відволікати дитину від навчання.

Хороше освітлення.

При виборі світильника у кімнату першокласника, керуйтеся кількістю ламп, які освітлюватимуть кімнату. Краще, щоб було кілька джерел світла. Так, окрім світильника, можна розмістити настільну лампу безпосередньо на письмовому столі. Як варіант, також підійдуть навісні бра, розміщені поруч з робочим місцем. Поруч з ліжком можна ставити як настільну лампу, так і ті ж самі бра, у випадку, якщо дитина захоче читати лежачи. З власного досвіду скажу, що трекові світильники з кількома лампами, кут падіння світла яких можна без проблем змінювати - дуже хороший варіант. 

В процесі навчання не допускайте,щоб дитина сиділа за столом у темній кімнаті лише з увімкненою настільною лампою, це швидко втомлює очі, додатково вмикайте основний світильник. 

Місце для зошитиів і книг. 

Якщо раніше дитяча кімната була наповнена іграшками, то далі вам доведеться виділити місце для усього необхідного шкільного приладдя. Потурбуйтесь про розміщення книг, зошитів, канцелярії. Все це повинно знаходитись недалеко від робочого столу, щоб було зручно дістати дитині. Виділіть для цього окрему поличку чи тумбу.

Важливо вже з початку навчання привчати дитину до порядку: складати свої речі на місця, розкладати зошити і книги, збирати все необхідне в школу самостійно. Якщо відразу привчити школяра до цього, ви наділите дитину відповідальністю, це допомагатиме у старших класах і полегшить життя мами і тата.

Зона для відпочинку і розваг.

Попри усе необхідне для навчального процесу, в дитячій кімнаті все ж повинне лишитися місце для веселих ігор і розваг. Чітко розділіть навчальну та ігрові зони. Чергуйте навчання з відпочинком. Дитині потрібно час від часу відволікатися від підготовки домашнього завдання і погратися з улюбленими іграшками.

Створіть настрій.

Не перетворюйте кімнату першокласника на суворий офіс, де потрібно лише вчитися. Додати хорошого настрою в дитячій кімнаті допоможуть яскраві аксесуари, які подобаються саме вашій дитині - цікаві органайзери для канцелярії, магнітка дошка, веселі фото у рамках. Також дозвольте дитині самостійно обирати рюкзак, пенал, ланч-бокс із зобрженням улюблених героїв дитини. Це додасть настрою дитині і при зборах у школу, і під час навчання. 

Пам'ятайте, що правильно організований навчальний простір допоможе дитині звикнути до навчання, а усі вказані вище деталі ще й впливатимуть на настрій і бажання вчитися. Все це потрібно зробити для того, аби дитині було комфортно, легко і цікаво. І вже незабаром ваші школярики тішитимуть вас своїми першими шкільними успіхами. 

Читайте також: Як обрати рюкзак для першокласника: поради батькам

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber