Питанням про те, чи потрібна шкільна форма дітям і які аргументи «за і проти» її носіння, батьків задаються тоді, коли їх чадо в перший раз відправляється в школу. Статутом шкіл може передбачатися однаковий фасон шкільної форми для всіх, різні моделі шкільної форми або ж її повна відсутність. У кожного з варіантів є свої плюси і мінуси і про них ми розповімо в цій статті.

Чи потрібна шкільна форма?

Шкільна форма дозволяє дітям не відволікатися на такі значущі для них деталі, як обговорення зовнішнього вигляду однокласників і рівень їх матеріального забезпечення. У силу того, що діти часто жорстокі у своїх судженнях, школярі з бідніших сімей можуть чути на свою адресу глузування.

Це може вплинути не тільки на їх самооцінку, а й успішність у цілому.

Завдяки однаковою для всіх одязі соціальні відмінності стираються. Шкільна форма дисциплінує дітей. Класичний крій одягу, відсутність кричущих деталей і неприпустимих етикетом вирізів дає дітям можливість зосередитися на навчанні.

Однак, ці плюси введення форми актуальні тільки для тих шкіл, де варіанти моделей шкільної форми обговорюються заздалегідь і є обов'язковою вимогою для всіх учнів. У школах, де форма обов'язкова, але вимоги до шкільної форми не обумовлюються уповноваженими педагогами або батьківським комітетом – ці плюси вже не працюють.

У такому випадку думка про те, навіщо потрібна шкільна форма, є виправданим. Діти все одно будуть відволікатися і обговорювати сукню або новий модний жакет від шкільної форми тієї чи іншої учениці.

Плюси і мінуси шкільної форми

Плюси

До плюсів введення шкільної форми можна віднести вже відмічені раніше дисциплінованість і стирання соціальних ознак. Також форма дозволяє учням, особливо молодших класів, відчути свою приналежність до нової для них групі учнів.

Мінуси

Серед мінусів носіння шкільної форми можна відзначити її дорожнечу. Повний комплект з окремими елементами одягу для зміни може обійтися батькам у круглу суму. До того ж їм необхідно буде купувати одяг для прогулянок і вихідних днів. Ще однією проблемою шкільної форми є догляд за нею. Багато костюми періодично доводиться віддавати в хімчистку, а також ретельно і акуратно гладити.

Для самих школярів форма стає проблемою тоді, коли адміністрація навчального закладу приймає рішення про ведення єдиного фасону для всіх учнів. Проявити свою індивідуальність за допомогою одягу учням стає складно.

Якою має бути шкільна форма?

Шкільна форма являє собою набір одягу класичного крою. Вибираючи форму для дитини, батькам варто скрупульозно поставитися до кожної моделі. Оскільки дитині доведеться провести в ній більшу частину часу, форма повинна відповідати таким вимогам:

• тканина повинна бути натуральною, допускається невелика кількість синтетичних волокон;

• всі шви і строчки повинні бути якісними;

• одяг не повинен обмежувати рухів дитини;

• якщо колірна гамма не затверджена статутом школи, перевагу краще віддати темним і не марким відтінкам, особливо це стосується форми для хлопчиків.