Що робити, якщо вашу город та сад заполонила армія шкідливих комах? Звичайно, потрібно з ними боротися. Тим більше, існує безліч народних засобів. Розглянемо прості в застосуванні і безпечні рецепти, які можна з успіхом використовувати проти комах.

 Деревна зола

Допомагає від попелиці, хрестоцвіті блішки і капустяного кліща, капустяної мухи, яблуневої плодожерки, совки, слимаків і равликів.
 
Опудрити рослини сухою золою або посипати нею грунт між рядками.
 
300 г золи настояти в 10 л води дві доби. Додати 40 г господарського мила для прилипання.
 
Посипати золою грунт в міжряддях від капустяної мухи. Обприскувати настоєм або відваром плодові дерева, капусту, огірки, кабачки, гарбуз.

Порошок гірчиці
 
Допоможе від попелиці, кліща, медяниці, морквяної і капустяної мухи і слимаків.
 
10 г порошку гірчиці залишити в 1 л води на дві доби. Розвести водою в співвідношенні 1:5.
 
3 ст. ложки порошку залити 1 л окропу, настоювати три доби в щільно закритому посуді. Профільтрувати, розбавити водою 1:20, додати господарського мила з розрахунку 40 г на 10 л готового розчину.
 
 
Гірчиця ефективна проти слимаків - нею поливають міжряддя. Настоями оббризкують рослини. Суху гірчицю підсипають в лунки при висадці розсади капусти, нею ж посипають і грунт навколо розсади.

Помідорний відвар
 
Зайві пагони і бадилля помідорів можна не викидати, а використовувати, як народний засіб боротьби з комахами-шкідниками. Бадилля з листям потрібно добре відмити від землі і все це дрібно порізати. Брати треба з розрахунку 400 грамів зеленої маси на десять літрів води. Протягом півгодини відвар потрібно кип'ятити на повільному вогні. Щоб позбутися від попелиці, кліщів і гусениць беруть всього два літри відвару, 10 літрів води і 30 грамів мила. До речі, відвар можна робити і з уже висушеного бадилля, яке залишається після збирання помідорів.
 
Настій з часнику
 
На 10 літрів води беруть 30-50 грамів часнику. Правда, до цього часник потрібно подрібнити (можна пропустити через м'ясорубку). Залишити воду з часником потрібно на добу. Застосовувати його можна на картоплі - на початку цвітіння і зав'язування плодів. Зазвичай обробляють город два-три рази через 10-14 днів. Крім картоплі, їм можна обробляти огірки, капусту та інші овочі. Ефективно допомагає позбутися від кліщів, попелиць та інших комах-шкідників.
 
Цибулевий настій
 
Відро цибулиння заливають двома відрами гарячої води (60-70 градусів) і залишають настоятися на добу-дві. Потім потрібно розчин процідити і розбавити в два рази водою. Допомагає позбутися від павутинного кліща, трипсів і попелиці.
 
Лопухова настій
 
 Листя лопуха дрібно ріжуть, заповнюють ними відро на одну третину і заливають водою. Через три дні розчином можна обприскувати капусту проти гусениць. Обприскувати потрібно три рази з інтервалом в 6-8 днів.
 
 
Відвар полину
 
Один кілограм полину кип'ятять 10-15 хвилин в невеликій кількості води. Коли розчин охолоне, в нього додають десять літрів води. Добре допомагає від листогризучих гусениць, які після обприскування пропадають через 2-3 дні.
 
Тютюновий настій
 
Одну частину тютюну заливають десятьма частинами води і настоюють добу. Потім розчин потрібно розбавити в два-три рази водою і додати мило з розрахунку 40 грамів на 10 літрів настою. Допомагає позбутися від попелиці.
 
Настій ромашки
 
 На 10 частин води беруть одну частину висушених і подрібнених листя і квіток аптечної ромашки. Настоювати потрібно 12 годин, періодично помішуючи. Після того, як пройде час, розчин потрібно розбавити в п'ять разів водою, додати мило з розрахунку 50 грамів на 10 літрів настою. Використовують настій проти гусениць і личинок шкідників.
 
Порошок з чистотілу
 
Чистотіл необхідно висушити і розтерти в пил, а потім посипати зверху рослини. Допомагає проти блішок. Крім цього, чистотіл використовують для обкурювання городу проти метеликів, капустяної і ріпакової білявок, хрестоцвітих блішок.
 
Настій прілого сіна, соломи і коров'яку
 
Борошниста роса з'являється на огірках, динях, кавунах і гарбузах. Як тільки з'явилися перші ознаки шкідника, потрібно взяти один кілограм прілого сіна, соломи або коров'яку, залити його трьома літрами води і настояти три доби. Потім розвести водою в три рази і обприскати рослини. Щоб ефект був краще, обробляти рослини потрібно кожні п'ять-сім днів.
 
Оцет
 
Допоможе позбутися від хрестоцвіті блішки. Яблучний оцет врятує від плодожерки.
 
Додати 2 ст. ложки оцтової есенції в 8 л води безпосередньо перед обробкою. Рясно обприскувати редису і капусту.