Помітили, що на листях помідорів з'являються жовті плями? Дізнайтеся, чому вони утворюються та як з цим боротися.

 Чому жовтіє листя у помідорів в теплиці

 
Якщо ви помітили, що листя ваших томатів почали жовтіти і в'янути, причина криється в одній з наступних проблем.
 
1. Ви не дотримуєтесь режиму поливу. Як надмірне, так і недостатнє зволоження однаково небезпечні для томатів. Коли грунт підсохне, поливайте помідори помірно. При відновленні оптимального режиму зрошення грядок і регулярному розпушуванні грунту рослини швидко оговтаються.
 
2. Хвороби. Листя томатів жовтіють при ураженні фузаріозним прив'яданням або іншими хворобами. Щоб врятувати урожай, потрібно вчасно розпізнати хворобу і почати з нею боротися.
 
3. Рослині не вистачає мікроелементів і мінералів. Тому, потрібно підживлювати та підгодовувати рослини.
 
 
4. Пошкоджена коренева система. Проблема може ховатися як у тому, що коріння рослин об'їдають шкідники, так і в тому, що ви ненароком пошкодили коріння при пересадці розсади в грунт або розпушуванні.
 
Якщо справа в механічному пошкодженні, пожовтіння листя пов'язано з тим, що рослина кидає всі сили на формування нових додаткових коренів. Як тільки коренева система відновиться, листя знову стануть зеленого кольору.
 
5. Занадто висока вологість в теплиці. Оптимальний рівень вологості в теплиці або парнику для томатів - 60-70%. Якщо повітря занадто вологе, листя можуть почати жовтіти і гнити. Особливо, якщо температура в парнику опустилася нижче рекомендованої.

Через що жовтіють листя у помідорів у відкритому грунті
 
В основному жовті плями на листі помідор, вирощуваних у відкритому грунті, з'являються з тих же причин, що і при вирощуванні в теплиці. Однак є і свої нюанси.
 
1. Низька температура повітря. Помідори під час похолодання можуть отримати переохолодження, результат якого - пожовтіння листя.
 
2. Хвороби і шкідники. Фузаріоз, а також інші хвороби помідорів можуть призводити до пожовтіння листя рослини. Крім того, ця проблема може свідчити про те, що коріння рослини уражені шкідниками.
 
3. Брак поливу. Якщо на вулиці видалася спекотна посушлива погода, і томати недоодержували необхідну кількість вологи, їх листя починають жовтіти.
 
 
4. Надлишок вологи. Надмірний полив також небезпечний і загрожує появою жовтих плям на листках помідор.
 
5. Нестача мінералів в грунті. Брак поживних речовин, особливо азоту і калію, також може бути причиною пожовтіння. Щоб повернути зелений колір листю помідорів, необхідно підгодувати.
 
6. Пошкодження коренів.
 
Якщо листя томатів не тільки жовтіють, але і скручуються, причини можуть бути наступними:
 
1. Брак корисних мінералів та елементів. При дефіциті необхідних для росту томатів речовин необхідно підживлювати рослини.
 
2. Нерівномірний ріст листя. При різкому стрибку зростання листя помідорів можуть скрутитися. Це відбувається тому, що лист витягується уздовж, а сама листова пластина не встигає вирости слідом за середньою жилкою.
 
3. Напад шкідників. Скручування листя може говорити про те, що на рослину напали личинки кліщів або тля. Щоб позбутися від шкідників, можна обробити помідори народними засобами. Наприклад, кожні п'ять днів обприскувати їх настоєм лушпиння цибулі (1 склянка на відро води, настоювати добу).