Ми продовжуємо мандрівку рідним краєм і пропонуємо Вам наступну підбірку неймовірних місць Рівненщини.

1. Березнівський дендропарк 

У парку прокладені прогулянкові доріжки, споруджений каскад ставків, обладнані альтанки й оглядові майданчики; є окрема ділянка декоративних рослин, березовий гай, сади жасмину, розарій. Дендропарк — одна з головних зон відпочинку жителів міста Березне.

Читайте такожтуристичні місця Рівне нської області (ЧАСТИНА 1)

2. Садиба Малинських у Зірному

Садиба Малинських знаходиться у селі Зірне, що поблизу містечка Березне. Однак зараз тут працює протитуберкульозний диспансер. Це не заважає прогулятися територією та парком, який розташований поруч. 

Також на території свого часу зводили будинок для прислуги, власну електростанцію, яку приводив у роботу паровий двигун, конюшню, де свого часу вирощували коней для польської армії, склад для зерна та водонапірну башту, яка вціліла та досі працює. 

Дивіться щеРівне нщина містична: легенда про вічного холостяка Емануеля Малинського [ВІДЕО]

Наприкінці 19 століття біля маєтку закладають парк площею 17 гектарів під керівництвом садівника Вольського. Тут було посаджено близько сотні різних порід дерев, розбиті доріжки, які освітлювались карбідними ліхтарями. Парк та в'їзд до нього охороняли неозброєні вартові.

 3. Водонапірна вежа

Неподалік маєтку була зведена водонапірна вежа, яка забезпечувала маєток водою. Будівля збереглися й до нині.

Більше про це тут: мандруємо Рівне нщиною: Садиба Малинських або маєток вічного холостяка

4. Панський маєток у Володимирці

Історична пам'ятка і єдиний панський маєток на Поліссі, знаходиться у селищі Володимирець.

Більше про маєток: не Нотр-дам: Рівне нщина втрачає ще одну архітектурну пам`ятку

Палац польського пана Фердинанда Красицького був збудований у 1827 році. Парк, який знаходився навколо маєтку, славився дуже рідкісними породами дерев. Саме тут можна було побачити європейські акації.

5. Музей лісу

У музеї відкриті експозиції, які розповідають про історію розвитку лісу, галузі лісового господарства України і Рівне нщини зокрема.

Читайте ще: туристичні місця Рівне нської області (ЧАСТИНА 2)

Місце для створення Музею лісу вибране не випадково, адже Костопільський район Рівне нської області - це географічний кордон між лісостеповою та поліською зонами краю.

6. Домініканський костел у селі Невірків 

Святиня розташована в центрі села. У 1698 році на цьому місці був заснований дерев'яний домініканський монастир. У 1807 році на його місці Ян Стецький збудував сучасний мурований костел у стилі класицизму.   Після польського повстання 1832 року монастир було скасовано і храм було перетворено на фарний костел.

7. Маєток Стецьких у Великих Межирічах

Маєток, який можливо польський пан програв колись у карти, розташований на мальовничому пагорбі у селі Великі Межирічі. Через низку різних факторів, двері палацу не відкриті для пересічного мандрівника. Але нам таки вдалося потрапити у середину. Як виглядає нині маєток, дивіться далі за посиланням.

Більше про цеісторія за зачиненими дверима: маєток Стецьких [ФОТОРЕПОРТАЖ]

Також є версія про те, що пан купив за гроші цілісіньке село. Яку історію лишили по собі члени родин Стецьких у Великих Межирічах дивіться далі...

ВідеоРівне нщина містична: що ховається за дверима маєтку Стецьких? [ВIДЕО]


8. Костел Святого Антонія 

Великі Межирічі у Корецькому районі відомі не тільки маєтком Стецьких, а й величною спорудою, яку будували майже 25 років.

Більше історії тут: костел святого Антонія: культова споруда на Рівне нщині [ФОТОРЕПОРТАЖ]

Будували костел за кошти, які виділив Єжи-Домінік Любомирський – краківський староста та тогочасний володар села.

Що ж пам'ятають стiни культової споруди, дивiться далi у відео : Рівне нщина містична: таємниці костелу святого Антонія 

Як сказав колись Марк Твен: "Тільки про дві речі ми будемо шкодувати на смертному одрі - що мало любили і мало подорожували".

Мандруйте, а ми вам у цьому допоможемо :)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber