Історична пам'ятка і єдиний панський маєток на Поліссі, знаходиться у селищі Володимирець. На превеликий жаль це не єдине архітектурне творіння, яке зникає із туристичної мапи Рівненщини.

Палац польського пана Фердинанда Красицького був збудований у 1827 році. Парк, який знаходився навколо маєтку, славився дуже рідкісними породами дерев. Саме тут можна було побачити європейські акації. 

На початку ХХ століття його викупила бельгійська родина де Пурбе, якій він і належав до 1939 року. А згодом радянська влада розташувала ту сиротинець. 

На вході можна побчити хрест. Він залишився тут ще з того часу, яку у приміщенні була православна церква в період з 2002 по 2008 роки. 

Маєток закрили після того, як церкві дали інше приміщення. Й вже 11 років він стоїть самотнім в очікуванні на порятунок. 

Відомо, щоб привести маєток у належний вигляд треба чимало грошей. Однак, чи врятують єдину унікальну пам'ятку Полісся, поки невідомо. 

До теми: панський маєток у Володимирці намагаються врятувати від руйнації діти (ВІДЕО)

Неподалік маєтку можна побачити водойму, посередині якої є острів. Місцеві називають її басейном. А краєзнаців розповідають легенду про це озерце: 

Пан Фердинанд Красицький був дуже жорстоким і вередливим. Якось одна з кріпачок взяла без дозволу хліб, щоб погодувати своїх дітей. Пану про це розповіли, і він послав за нею охорону. Втікаючи від охоронців, жінка побігла через болото, розташоване поблизу палацу. Заблукала, потрапила в трясовину і загинула. З того часу почали ходити чутки, що бачили її привид на болоті. Буцімто вона ходить і гукає пана, щоб забрати його із собою. Пан злякався і вирішив осушити це болото. Кріпаки почали осушування і дійшли до острівця землі серед болота, який мали розкопати. Проте не встигли - прийшла радянська влада. Так і залишився цей острів посеред водойми. А привида кріпачки тут більше не бачили. Зараз у цьому басейні можна купатися - вода в ньому чиста, оскільки оновлюється з джерела.

****

****

****

****

****

Читайте щеМандруємо Україною: долина тюльпанів на Волині (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber