Якщо ви раптом надумаєте відвідати одну із найстаріших родзинок Рокитнівщини, то врахуйте, що місцями дорога може вас не тішити. Їхати доведеться три години й місцями по досить поганій дорозі.

Знаходиться тисячолітня пам'ятка Рівне нської області неподалік села Глинне в урочищі Юзефін або у так званій Радзивилівській пущі. 

Відомо, що найстаріший дуб в Україні, якому більше 1300 років, є ботанічною пам'яткою природи. 

Так званий дуб-патріарх має обхват майже у вісім з половиною метрів. 

Місцеві кажуть, що Юзефінський дуб є свідком походів на древлянські землі київського князя Ігоря 945 року та княгині Ольги, тому й має відповідне прізвисько "Дуб князя Ігоря"

Згодом природознавці підтвердили цю легенду й визначили за фітограмою вік Юзефінського дуба в 1350 років. Дуб потрапив до переліку Природних чудес України.

Однак подальші точні виміри засвідчили, що його обіймище становить 7,90 метрів, висота до 20 метрів, а вік становить близько 1000 років.

Читайте також: не Нотр-дам: Рівне нщина втрачає ще одну архітектурну пам`ятку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Я не можу сказати, що саме в цьому місці треба обов'язково хоча б раз у житті побувати всім. Але тут незвична для лісової місцевості атмосфера. Сильна енергетика, різні мелодійній звуки природи допомогають поринути у власний внутрішній всесвіт. Свого роду медитація біля тисячолітнього дуба. 

Відомий той факт, що у наших пращурів дуб слугував храмом й вважався провідником між світами. Біля дубів здійснювалися ритуали і поклоніння богам. 

До нині поліщуки свято вірять в магічну силу дерева. Згідно з легендою, якщо молодята у день весілля зможуть обійняти величний дуб, на них чекає щасливе життя і багато діток. 

Дивіться ще: легенда чи реальність? Юзефінський дуб сприяє багатодітності прилеглих сіл (ВІДЕО)

Неподалік багаторічної язичницької пам'ятки знаходиться жіночий монастир Іверської Ікони Божої Матері, який збудували тут в 1997 році. 

Священик Авраамій планував звести в Юзефіні капличку. Однак архієпископ Варфоломій, оглянувши місцевість урочища на березі унікальної водойми, дно якої устелене дубовими дошками, вирішив: «Тут буде монастир!». Невдовзі він освятив місцевість, заклав камінь і споруду почали зводити. Пишуть на сайті "Рівне нщина туристична". 

Сюди потрапити не так то й легко. Місцеві розповідають, що краще домовитися й попередити настоятелів про приїзд. Бо інакше зайти на територію монастиря неможливо. 

До слова, окрім Юзефінського дуба тут ще можна побачити дерева 500-600-річного віку. Місцевість багата не лише на різні види дерев, а й рослин та квітів. 

Більше про Рокитнівщину та місця, які можна тут відвідати, читайте згодом на нашому сайті rivne1.tv.