Перед виникненням алергії відбувається сенсибілізація. Цей термін означає підвищення чутливості організму під час першого попадання в нього критичної дози алергену, виражене в тому, що імунна система реагує виробленням антитіл. Антитіла є речовинами білкової природи, які виконують захисну функцію, з'єднуючись з різними чужорідними речовинами. Для кожного алергену характерний строго певний вид антитіл. Вони розподіляються по всьому організму і фіксуються на клітинах різних органів і тканин.

Поради як захиститись від алергії

1. У поліклініці можна пройти спеціальні тести на сприйнятливість до різних алергенів. Пройшовши їх, ви будете знати, яких речовин вам слід уникати

2. Алергію можна вилікувати шляхом багаторазового введення розведеного алергену. Тоді в організмі формується толерантність (несприйнятливість) до даного подразника. Процедури, звичайно, проводяться в спеціальних установах.

3. У пору цвітіння можна приймати антигістамінні препарати, який вам пропише лікар після необхідних аналізів.

4. По можливості слід уникати потрапляння алергенів в організм. Сильним алергеном є кімнатний пил, в якій містяться продукти життєдіяльності пилових кліщів, що викликають алергію. Також це шерсть тварин, пилок амброзії, берези, злаків. Якщо у вас підвищена чутливість до пилу, можна замінити натуральні вироби на синтетичні (силіконові подушки, ковролін).

Пам'ятайте, що алергія - це не вічне весняне прокляття. Вона лікується, так само як і інші захворювання. Але не варто недооцінювати її небезпеки для нас. Адже під час реакції імунна система повністю перебудовується. Помилковий подразник знижує резерви організму, він стає більш легкою мішенню для інфекційних захворювань, більш піддається стресу. Не залишайте без уваги навіть невеликий нежить, адже здоров'я - вища багатство!