Печінка - важливий орган. Вона виконує травні і очищаючі функції. Головні з них - фільтрація крові і розщеплення шкідливих речовин. Вони можуть надходити в організм із зовнішнього середовища або вироблятися в ньому самому в процесі обміну речовин. При неправильному харчуванні, зловживанні алкоголем, куріння і прийом деяких лікарських засобів печінка перестає справлятися зі своїми функціями.

В результаті з'являються такі негативні наслідки: людина швидко стомлюється; виникають головні і болю в суглобах; утворюються висипання на шкірі; виникають алергії; може підвищуватися температура тіла. Шкідливі речовини, включаючи жири, що виробляються в печінці, пошкоджують і сам орган. В результаті може спостерігатися її запалення, ожиріння, фіброз, порушення функцій. Народні засоби 
Існує безліч народних засобів для лікування печінки. Офіційна медицина закликає ставитися до них з великою обережністю. Так, лікування медом розторопші не підходить людям з цукровим діабетом. Не слід бездумно вдаватися до тюбажа. Мета цієї процедури - запобігання застійних явищ в жовчному міхурі. При її виконанні беруть сильні жовчогінні засоби і прогрівають печінку, використовуючи грілку. Тюбаж проводять протягом місяця, з частотою 1-2 рази на тиждень. Як жовчогінний вживають мінеральну воду, відвари лікарських трав, масло з насіння льону або оливкову з лимонним соком. Увага! Тюбаж виконується з метою викликати скорочення жовчного міхура, а також не допустити в ньому застійних явищ. При його неправильному проведенні у людини може сформуватися блювотний рефлекс або навіть розрив жовчного міхура, внаслідок сильного скорочення. Тюбаж особливо небезпечний для тих, у кого спостерігається жовчнокам'яна хвороба. Прогрівати печінку без вказівки лікаря не можна. При гастриті, виразковій хворобі, запаленні підшлункової залози такі дії можуть призвести до внутрішньої кровотечі.
Дієта відновлення печінки Для відновлення печінки ефективні дієти. Голодувати забороняється, але при цьому є безліч обмежень. З раціону потрібно виключити: смажені, жирні страви; хліб з борошна вищого сорту; цукор; гостре, солоне. Їх потрібно замінити сухарями, овочами, фруктами з некислим смаком, супами з овочів, нежирним м'ясом і птицею, злаками, натуральним медом. З напоїв рекомендовані чай, відвар шипшини, овочеві свіжоприготовані соки. Увага! Дієта дасть позитивний результат, якщо відмовитися від вживання алкоголю і тютюну.
Лікарські препарати На жаль, народними засобами вирішити серйозні проблеми печінки неможливо. Доводиться вдаватися до медикаментозного лікування жовчогінними ліками або гепатопротекторами. Перші застосовуються для забезпечення нормального відтоку жовчі, а другі - для захисту і відновлення клітин. Лікарські препарати Увага! Пам'ятайте, що будь-яке лікування має проводитися після консультації з лікарем. Ведіть здоровий спосіб життя, і у вас завжди буде добре самопочуття.