Властивості кропиви активно використовуються в лікуванні сечокам'яної хвороби, урологічних захворювань, ревматизму, атеросклерозу, як ранозагоювальний і протинабряковий засіб. Нерідко її використовують в якості комплексного лікування туберкульозу, порушення обміну речовин, хвороб печінки і нирок.

Відвар листя


На 20 г сухих або 300 г свіжого листя кропиви взяти 250 мл окропу. Додати в листя кропиви воду, довести до кипіння, закрити кришкою і кип'ятити близько 2-3 хвилин. Настояти деякий час. Після чого процідити.При заварюванні кропиви потрібно знати деякі тонкощі, щоб не зруйнувати всі вітаміни.Якщо беруться цілі листя, потрібно взяти по 4 листочка на 1 людину, залити склянкою сирої води, закрити каструлю кришкою, довести до кипіння на маленькому вогні, відразу вимкнути вогонь.Почекати, поки розпариться лист, це приблизно 30 хвилин і відразу пити цей відвар за 10-15 хвилин до їжі в 3 прийоми. Пити відвар цей вранці і ввечері. Листя рекомендується з'їсти. Використовується при нирково-кам'яної хвороби, дизентерії та як антигельмінтне, при порушенні травлення, проносах, носових кровотечах,при тривалих і рясних менструаціях, уремії, геморої, як сечогінний засіб,при ревматизмі, при висипах на шкірі,при діабеті, нервових припадках (епілепсії, істерії),а також при хронічному бронхіті та інших захворюваннях дихальних органів,при жовтяниці і захворюваннях печінки, шкірних захворюваннях, що супроводжуються сверблячкою, і як засіб, що підсилює лактацію.

Настоянка

З листя кропиви готується настоянка. Для цього потрібно використовувати горілку. Щоб приготувати подібне лікарський засіб, необхідно використовувати листя рослини.На одну частину сировини доводиться три частини горілки. Настоювати подібний засіб потрібно не менше 10 днів. Ємність з настойкою потрібно зберігати в темному прохолодному місці. Сама ємність при цьому повинна бути скляною. Для зберігання настойки підійде шафа або холодильник.Після того як засіб настоїться, рідина потрібно ретельно процідити.Листя містять багато вітамінів, будучи своєрідним природним полівітамінним концентратом: вітаміни К і В2, каротин (14-30 мг / 100 г), аскорбінову кислоту (100-200 мг / 100 г) і пантотенову кислоту.У них також знаходиться 17% білка, 10% крохмалю, близько 1% Сахаров, багато солей заліза і калію.Використовується як кровоспинний засіб при маткових, легеневих, ниркових, кишкових, гемороїдальних кровотечах,при гіповітамінозах, а також при атеросклерозі, анемії, нирково-кам'яної хвороби, холециститах, при дизентерії,при нефриті, як відхаркувальний при туберкульозі легенів, хворобах дихальних шляхів,лактогенного, тонізуючого, підвищує тонус міометрія і товстого кишечника, при поліменореі, фіброма матки,при запорах, гострих і хронічних ентероколітах, при епілепсії, істерії, паралічі, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при гострому суглобовому ревматизмі, м'язових болях, подагрі, а також при лікуванні різних шкірних захворювань - фурункулів, лишаїв.

Настій суцвіть

При захворюванні шлунка, проносах, дизентерії, як антигельминтное, при фурункульозі, ревматизмі, бронхіальній астмі,при туберкульозі легенів, як відхаркувальний, противолихорадочного і протиракового засобу, для зміцнення волосся.