Прем'єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що вживати антибіотики слід виключно за рецептами лікарів.

 Українці почали вживати деякі групи антибіотиків у 40 разів більше, ніж раніше. Про це під чс сьогоднішнього засідання Верховної Ради заявив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко. 

- Звертаю увагу, що споживання антибіотиків впродовж 2020 року зросло майже у 40 разів за деякими групами. Ми відзначаємо значне зростання антибіотиків в тому числі, які купуються в аптечній мережі, зокрема не за призначенням лікаря, - сказав Ляшко. 

За його словами, сьогодні Міністерство охорони здоров'я контролює наявність антибіотиків лікувальної мережі. 

- Хочу ще раз звернути увагу: безконтрольне приймання антибіотиків тягне за собою формування антибіотикорезистентності. І борючись з епідемією корнавірусної хвороби ми повинні уже зараз говорити про можливі віддалені наслідки цієї епідемії, які значно відобряться на здоров'ї населення та антибіотикорезистентності, - додав він. 

Також під час виступу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що антибіотики слід приймати лише за рецептом лікарів. 

- Не треба купувати їх в аптеці та їсти самим. В Україні - найвища резистентність прийняття антибіотиків. Це означає, що люди вживають антибіотики тому, що десь почули. Але це треба робити виключно за порадами лікарів. Якщо це амбулаторне лікування, медичні заклади забезпечують лікування антибіотиками, - сказав Шмигаль. 

Читайте також: Сама вакцина від коронавірусу не зупинить пандемію - глава ВООЗ