Унікальність калини в тому, що лікувальними властивостями володіють всі її частини - кора, кісточки, ягоди, квіти і листя. Користь кожного з елементів дивовижного символу України.

1. Кора


Дубильні речовини, що містяться в корі калини, мають потужні кровоспинні і дезінфікуючі властивості. Тому кора часто використовується при внутрішніх і зовнішніх кровотечах, стоматологічних проблемах (пародонтоз, стоматит).

Щоб приготувати цей відвар, візьми 10 грамів подрібненої сухої кори, залий склянкою окропу і протушкувати на слабкому вогні приблизно 30 хвилин. Потім процідити відвар і додай в нього води, щоб отримати повний стакан ліків. Відвар можна приймати всередину, а також використовувати для полоскання рота.

Ягоди

Звичайно ж, головне джерело вітамінів - це ягоди. Навіть в традиційній медицині ягоди калини використовують повсюдно. Ці маленькі червоні ягідки - джерело вітамінів і корисних речовин: вітаміни С, А, Е, Р, К, органічні кислоти, цинк, хром, селен, йод, залізо і багато іншого. Завдяки лікувальним властивостям ягід, їх використовують в боротьбі з різними захворюваннями. Настій з ягід калини допомагає впоратися із захворюваннями шлунково-кишкового тракту: коліт, ентерит, виразка

Квіти


Суцвіття калини в народній медицині використовуються як жарознижуючий і протиалергічний засіб швидкої дії. Для цього використовують настій з 35 грамів квіток, залитих 2 склянками окропу. Відвар потрібно процідити і пий двічі в день.

Листя

Мало в яких рослинах листя настільки корисні, як у калини. Багато ними нехтують, проте з їх соку виходить відмінний засіб від шкірних захворювань. Потрібно лише взяти свіже листя, гарненько їх вимити, дрібно нарізати і віджати сік. Сік наноси на шкіру в місцях ураження. Допомагає позбутися від екземи, прищів, вугрів і дерматиту.

Як і у будь-якого засобу, у калини є ряд протипоказань. Відвари з неї не слід застосовувати людям з алергією, тромбофлебітом, гастритом з підвищеною кислотністю, захворюваннями нирок, а також при артриті та подагрі. З обережністю засіб потрібно використовувати людям з гіпертонією і гіпотонією.