Відвар шипшини - одне з найпопулярніших лікувальних засобів, що використовуються в народній медицині. Плоди цієї рослини містять рекордну кількість вітаміну С, а також вітаміни В2, К, Е, РР, каротин і рибофлавін. Крім вітамінів, до складу ягід шипшини входять солі калію, магнію, кальцію, заліза, фосфору, яблучна і лимонна кислоти, фітонциди, ефірні олії, цукри і дубильні речовини.

Корисні властивості

Чим корисний відвар шипшини? Насамперед, цей напій відомий своїм протизапальну, загальнозміцнюючу і тонізуючу дію. Лікарі особливо рекомендує готувати відвар шипшини для дітей, які часто хворіють простудними захворюваннями, щоб зміцнити імунітет.

Також плоди шипшини мають регенеруючі, протисклеротичні, жовчогінними властивостями, вони сприятливо впливають на синтез гормонів і вуглеводний обмін. Відвар шипшини довів свою ефективність при лікуванні цілого ряду захворювань, включаючи ГРВІ, розлади сечостатевої системи, гіповітамінози С і Р, холецистити та гепатити, виразкова хвороба, атеросклероз, гострі і хронічні захворювання печінки, недокрів'я, ендокринні розлади.

Рецепт приготування і застосування

Як правильно приготувати відвар шипшини? Покладіть в термос 1 чайну ложку сухих подрібнених плодів, залийте зверху 1 склянкою окропу і дайте настоятися протягом 12 годин. Напій із свіжих плодів готується інакше: з вечора залийте плоди 1 склянкою холодної води і залиште на ніч, а вранці поставте на вогонь, доведіть до кипіння і відразу зніміть з вогню. Готовий напій приймайте 2-3 рази на день по 0,5 склянки перед прийомом їжі.

Розповідаючи про те, як зробити відвар шипшини, важливо підкреслити, що в процесі приготування напій ні в якому разі не можна кип'ятити, так як багато вітаміни руйнуються при тривалій тепловій обробці.

Відвар шипшини при вагітності

Хоча вагітним жінкам протипоказані багато лікарські рослини, до шипшині це не відноситься. Більш того, в період виношування дитини відвар шипшини може принести величезну користь для організму майбутньої матері. Особливо затребуваними є імуностимулюючі властивості цього напою, що дозволяє застосовувати його як для профілактики застуди, так і при лікуванні вже настав простудного захворювання.

Правда, потрібно враховувати, що відвар шипшини має досить сильну сечогінну дію, і його надмірне вживання може надмірно навантажити нирки і привести до появи набряків. Оптимальна кількість напою - не більше 1 літра в день.

Відвар шипшини при панкреатиті

Рецепт відвару з шипшини стане в нагоді і тим, хто страждає цим захворюванням. Цей напій можна вживати навіть при загостренні панкреатиту, так як він впливає на слизову оболонку підшлункової залози дуже м'яко, знімаючи роздратування. Однак, щоб уникнути ускладнень перед лікуванням рекомендується проконсультуватися з фахівцем.

Відвар шипшини при схудненні

Плоди шипшини багаті сполуками, що прискорюють обмін речовин, що робить їх відмінними засобом для боротьби із зайвою вагою. Якщо ви бажаєте схуднути, щодня 3-4 рази на день пийте відвар за 30-40 хвилин до їжі. Тривалість курсу - 3-4 тижні.

Відвар шипшини при грудному вигодовуванні

Доведено, що плоди шипшини благотворно впливають на лактацію: якщо пити відвар незадовго до годування, то молоко приїжджатиме швидше. Багато мам цікавляться, чи можна готувати відвар шипшини для грудничка. Так, цей напій може з'явитися в раціоні дитини вже після 6 місяців, якщо у дитини немає алергічних реакцій.

Протипоказання

Поряд з алергією, протипоказаннями до застосування цього засобу є такі захворювання, як цукровий діабет, ендокардит, жовчнокам'яна хвороба, гастрит і виразкові хвороби шлунково-кишкового тракту. Перед вживанням відвару слід проконсультуватися з лікарем.

На закінчення нагадаємо, що при всій корисності відвару шипшини надмірно захоплюватися їм не варто, інакше можуть з'явитися проблеми з печінкою. Крім того, бажано пити відвар через соломинку, так як міститься в напої аскорбінова кислота при тривалому вживанні негативно впливає на зуби.

ДЖЕРЕЛО

Читай також:

Вода з лимоном зранку: користь чи шкода?

Капелюх - головний аксесуар літа 2017

Як влітку доглядати за шкірою, схильною до куперозу