Про калину вже стільки сказано, написано і оспівано, що здавалось би, нас нічим не здивувати. Але не завадить нагадати основні її властивості. В офіційній медицині з лікувальною метою використовується рідкий екстракт і відвар рослини. Кору і засоби з неї використовуються як кровоспинний препарат в гінекологічній і акушерській практиці. Ягоди - відмінний засіб для профілактики і терапії авітамінозів. Препарати рослини мають кровоспинну, протизапальну, спазмолітичну, болезаспокійливу, сечогінну, заспокійливу, судинозвужувальну, тонізуючу дії.

Засоби з калини сприяють уповільненню процесів старіння, поліпшення зору, зміцненню імунної системи, усуненню запальних процесів, зміцненню кровоносних судин, поліпшенню травлення, зниження вмісту згубного холестерину в крові, активізації жирового обміну.

Тому, варто запастись основними рецептами ліків з калини.

Лікування хронічного гастриту настоєм. Змішайте в рівних пропорціях кору калини з ромашкою, подорожником, м'ятою, травою суниці, мати-й-мачухою, буркуном, кореневищами лепехи. Заваріть 20 грам суміші тільки що закип'яченою водою - 200 мл. Дайте складу настоятися. Вживайте по 100 мл відфільтрованого напою двічі в день.

При судомах, спазмах судин застосовують настій. Заваріть 15 грамів подрібненої кори рослини в 300 мл кип'яченої води. Залиште засіб настоятися, бажано в термосі, протягом десяти годин. Вживайте по 50 мл процідженого напою тричі на добу, після трапези.

Відвар для терапії геморою. З'єднайте в однакових співвідношеннях квітки калини з деревієм, глухою кропивою, комірником, веронікою, материнкою, фенхелем, бузком, малиною, суцвіттями вільхи, корінням гірця зміїного. Подрібніть і ретельно перемішайте компоненти. Заваріть грамів 30 суміші півлітрою окропу. Проваріть засіб на малому вогні протягом чверті години. Приймайте по чверті склянки проціджених ліків не менше трьох разів на день.

При жовчнокам'яній хворобі, виразці застосовують сік. Відіжміть сік з ягід рослини. Змішайте в рівному співвідношенні з кип'яченою, трохи охолодженою водою. Пийте по 100 мл ліків перед кожним прийомом їжі.

Застосовувати препарати калини можна тільки після попередньої консультації у лікаря. Категорично не рекомендується застосовувати ліки з рослини при вагітності, годуванні груддю, індивідуальній непереносимості, наявності ниркових недуг, подагри.