На слизових стінках кишечника інколи виникають доброякісні новоутворення, відомі нам як поліпи чи поліпоз. І виникнути він може у різному віці, але чому достеменно ще не дослідили. Але захворювання найчастіше розвивається внаслідок запального процесу, разом з виразковим колітом, дисбактеріозом, дизентерією та ентеритом.

Народна медицина не стоїть осторонь такої хвороби, відомі найдієвіші засоби при поліпозі.

При поліпах варто вживати настій чистотілу. Для його приготування треба дві ложки добре висушеної трави. Її заварити склянкою окропу, настояти півгодини на водяній бані. Потім слід остудити і процідити. Приймати треба по одній стопці(60-70 мл) за 15 хвилин до прийому їжі.

Від поліпів у прямій кишці допоможуть клізми з настоєм чистотілу. На півлітра окропу треба дві чайні ложечки подрібненої рослини. Поставити на вогонь, або ще краще - на водяну баню, де треба суміш потомити. Потім остудити і процідити, після чого теплий настій вводити в кишечник за допомогою клізми. Спершу треба ввести третину всього настою, полежати трохи на правому боці, далі - ще частину і перевернутись на лівий бік, а опісля ввести залишку і лежати на спині. Повторювати процедуру варто протягом тижня раз в день, а після триденної перерви курс варто повторити.

Ефективний засіб від поліпів у кишечнику готують ще так: скляну півлітрову пляшку (з темного скла) заповнити до половини подрібненим чистотілом. Підійдуть і стебла з квітками, і коріння. Ємність слід залити до верху горілкою, щільно закрити і залишити настоюватись у темному місці протягом трьох тижнів. Готовий настій варто приймати вранці на голодний шлунок. Почати треба з двох крапель, щодня додаючи ще по дві,розводячи його 30 мл води. Довести до 16 крапель і приймати дозу протягом місяця. Після десятиденної перерви курс треба повторити, стартуючи з 16 крапель. Від впливу чистотіла новоутворення зменшуватимуться.