Осінь осипає вулиці не тільки пожовклим листям, каштанами, а й плодами волоського горіха. Горіхи можна і треба використовувати у лікувальних цілях і для профілактики різних захворювань. А підійде для цього не лише ядро, а й навіть перетинки. Отож, ми ділимось простими й універсальними рецептами настоянок, які неодмінно стануть у пригоді.

Білок, каротин, вітамін E, К, P, жири олії, аскорбінова кислота - це далеко не повний перелік корисних речовин, що містяться у волоському горіхові. У народній медицині використовують як молоді горіхи, так і вже дозрілі і їх перетинки.

Рецепт настоянки волоського горіха на медові

Для приготування горіхової настоянки потрібно: 500 мл горілки, 400-450 грамів волоських горіхів і 25 грамів меду. Подрібнені волоські горіхи перекладіть в скляний посуд, повністю залийте горілкою і тримайте в закритому місці протягом 10-12 днів. Вже потім додайте в настоянку мед. Зазвичай, таку настойку приймають про 20 крапель тричі на день.

Настоянка волоського горіха сприяє зниженню рівня цукру в крові, її використовують як антиатеросклеротичний, протизапальний, знеболюючий засіб та призначають для лікування запальних захворювань слизових оболонок, очей, рота і голови. А також успішно застосовують для лікування захворювань статевої системи у чоловіків та жінок. Крім того, настоянкою лікують безпліддя, онкологію та найчастіше лікують ендокринні захворювання.

Рецепт настоянки з перегородок волоського горіха

Для приготування настоянки візьміть: 150 мл 70% спирту і 15 грамів перегородок уже з зрілих волоських горіхів. Перегородки волоських горіхів покладіть в скляну ємність і залийте їх спиртом. Настоювати усе потрібно протягом місяця у темному місці. Вживати настоянку з перетинок волоського горіха потрібно двічі в день, по одній ложці. Для цього розведіть її у чотирьох частинах води.

Лікують такою настоянкою захворювання щитовидної залози, діарею, розлади серцево-судинної та нервової системи. Застосовується вона для лікування простатиту й аденоми простати. Рекомендовано вживати таку настоянку літнім людям, які страждають на цукровий діабет, артеріальну гіпертонію, атеросклероз, розлади пам'яті. Окрім того, лікувальна настоянка здатна нормалізувати гормональний фон.