Одні вважають фотошпалери справжньою знахідкою, інші - справжним несмаком. Деякі створюють з їх допомогою інтер'єри майбутнього, а хтось називає їх пережитком минулого. Ми спробували розібратися в плюсах і мінусах використання фотошпалер в інтер'єрі і дізналися думку експертів із цього приводу.

Плюси фотошпалер в інтер'єрі

1. Індивідуалізація інтер'єру. Фотошпалери - простий спосіб додати обстановці індивідуальності, внести оригінальну нотку. При бажанні можна використовувати для друку на фотошпалерах власні фотографії або малюнки.

2. Візуальне зміна простору. Правильно підібрані фотошпалери візуально розширять межі приміщення, допоможуть візуально підняти або опустити стелю, скорегують сприйняття занадто витягнутої кімнати.

3. Яскравий акцент. За допомогою фотошпалер легко розставити акценти в приміщенні, виділити ту чи іншу стіну, додати кольорову пляму в інтер'єр.

4. Допомога в зонуванні. Грамотно вибрані фотошпалери - прекрасні помічники в зонуванні простору, що особливо актуально для просторих приміщень і квартир-студій.

5. Тематичне оформлення. Природні пейзажі впишуться в інтер'єр в екостилі, а види Лондона стануть відмінним доповненням до англійських мотивів. За рахунок фотошпалер можна акцентувати увагу на обраному стилі обстановки або на конкретній тематиці оформлення.

Мінуси фотошпалер в інтер'єрі

1. Висока вартість. Якісні фотошпалери, які будуть гідно виглядати у вашому інтер'єрі і радувати якістю зображення не один рік, коштують недешево.

2. Копітка підготовка поверхні. Вимоги до стіни, яку ви збираєтеся обклеїти фотошпалерами, високі: вона повинна бути ідеально рівною і гладкою. Така підготовка поверхні вимагає майстерності.

3. Складність наклеювання. Чим більше полотно фотошпалер, тим важче буде процес обклеювання стіни. Без відповідних навичок досить високий ризик отримати незадовільний результат і зіпсувати шпалери.

4. Труднощі вибору. Фотошпалери - досить сильний, експресивний акцент. Варто трохи помилитися з вибором зображення - і замість бажаного результату ви отримаєте чужий вашому інтер'єру елемент декору.

5. Ефект звикання. Змінити фотошпалери - завдання витратне і не найпростіша. Але навіть при виборі нейтрального зображення є ризик, що через деякий час воно вам набридне.