бойлер
Сучасний водонагрівач став одним із необхідних пристроїв для полегшення повсякденного побуту.

За допомогою нього можна постійно користуватися гарячою водою, проте варто знати, які в нього є особливості.
Види водонагрівачів
Широкий асортимент бойлерів на сучасному ринку, наприклад, на сайті https://allo.ua/ru/products/vodonagrevateli/, ускладнює вибір відповідної моделі. Тому перш за все варто розібратися з видами водонагрівачів. Розрізняють наступні види бойлерів:
  • за типом конструювання;
  • за типом підключення до водопроводу;
  • в залежності від внутрішнього покриття баку;
  • в залежності від об’єму баку;
  • за типом системи керування;
  • в залежності від його монтажу.
Тип конструкції пристроїв розподіляє їх на накопичувальні, проточні та проточно-накопичувальні. Конструкція проточних моделей включає в себе елемент нагрівання в спеціальній колбі. Через цю колбу пропускається вода та нагрівається до максимальної температури 60 градусів. Проточні бойлери можна встановлювати на водопровідний кран, завдяки чому відбувається швидкий нагрів води.
Накопичувальні моделі мають форму бака з ТЕНом для нагрівання. Їх краще використовувати для заготівель великого об’єму гарячої води, температура якої підтримується терморегулятором. Проточно-накопичувальні бойлери використовуються доволі рідко. Вони поєднують у собі накопичувальну та проточну моделі.
Особливості вибору
Обираючи певну модель водонагрівача, варто звернути увагу на деякі переваги та недоліки кожного виду пристрою. Перевагами електричних бойлерів є простота та доступність монтажу, відсутність оформлення документації при встановленні в приміщенні та можливість постачання води одразу у декілька місць. Недолік електробойлерів — великі габарити, що ускладнює їх монтаж у маленьких квартирах. Також незручним є те, що вони нагріваються деякий час та повинні своєчасно обслуговуватися.
Газові водонагрівачі зручно встановлювати в котеджах та великих приміщеннях. Вони здатні нагрівати за невеликий час велику кількість води. Затрати на газ відносно бюджетні в порівнянні з електрикою. Недоліком користування газових моделей є необхідність отримання спеціального дозволу на їх встановлення. Для їх монтажу також потрібна окрема витяжка.
Отже, вибираючи водонагрівач, варто враховувати всі плюси та мінуси будь-якої моделі.