В силу анатомічних і фізіологічних особливостей більше всіх інших частин тіла у людини мерзнуть кінцівки, частіше ноги. Пов'язано це з тим, що в області стоп практично немає жирової тканини, а м'язів дуже мало. Тому в холодну погоду, якщо на ногах немає теплого взуття, вони стають холодними через велику тепловіддачу. У деяких людей ноги мерзнуть не тільки в холодну пору року, але навіть влітку в спеку. Чому так відбувається, і що робити в такому випадку?

Якщо постійно мерзнуть ноги: причини

Одна з найпоширеніших причин, чому постійно мерзнуть ноги - це варикоз і інші проблеми з судинами. Супутні симптоми при цьому - біль при ходьбі, набряк ніг, роздуті вени.

Постійно мерзнуть ноги також при поганому кровообігу, що буває як при судинних захворюваннях, так і при серцевих хворобах і при специфічній анатомічній будові. Також сильно мерзнуть ноги при цукровому діабеті, якщо є дефіцит заліза, йоду, якщо порушена функція щитовидної залози, якщо в крові знижений гемоглобін. Буває, що ноги замерзають і при защемлення нервових закінчень, так що не зайвою буде і консультація у невролога.

Якщо постійно мерзнуть ноги: що робити

• Вранці робіть зарядку та приймайте контрастний душ, щоб зміцнити судини.

• Днем старайтеся більше рухатися. Якщо робота сидяча, два рази на день робіть вправи для стоп: протягом дня по 10-15 разів в два заходи перекочуй кожну стопу з п'яти на носок і назад.

• Увечері - приймайте теплі ванни з додаванням морської солі, масла кориці або гвоздики.

Після ванни побалуйте ніжки масляним масажем, щоб прискорити кровотік. Вам допоможуть масажні тапочки, килимок, масажні щітки та інші гаджети.

• Коли на вулиці потепліє, починайте ходити босоніж. Також добре ходити хоч нетривалий час вдома босоніж, якщо підлога тепла.

• У вихідні відвідайте сауну або лазню, а після парилки обов'язково або пірніть в басейн, або прийміть прохолодний душ.

• Якщо мерзнуть ноги, підвищуйте гемоглобін: їжте печінку та запарену гречку, пийте гранатовий сік, перекушуйте несмаженими горіхами, курагою і родзинками, включіть в свій раціон більше свіжих овочів і фруктів, морської риби.

Як зрозуміло з вищевикладеного, якщо постійно мерзнуть ноги, до справи треба підійти комплексно, і не тільки просто зігрівати остигаючі кінцівки, це дасть лише короткочасний ефект. Холодні руки і ноги - лише сигнал організму про порушення кровообігу і саме його і потрібно відновлювати.

pic