Корисні властивості цибулі та часнику дуже важко переоцінити. Тільки одна їх наявність в будинку допомагає знезаражувати домашню атмосферу, причому в буквальному сенсі: фітонциди, що містяться в цибулі і часнику, вбивають деякі хвороботворні віруси, у тому числі віруси застуди та грипу.

Часник і цибуля здавна використовуються в народній та нетрадиційній медицині для боротьби з вірусами та бактеріями. Активна речовина алліцин (allicin), що міститься в цибулевих і додає їм різкий запах і смак, володіє антибактеріальними, антивірусними та антигрибковими властивостями. Кілька недавніх невеликих досліджень показало, що щоденне вживання часнику в осінньо-зимовий період в два рази зменшує ризик захворіти на застуду, вбиваючи риновірус, а для тих, хто все-таки захворів, прискорює та полегшує одужання. Крім аллицина, часник - хороше джерело селену, який є антиоксидантом, має протиракову дію та необхідний для функціонування імунної системи організму. До корисних властивостей часнику, цибулі відноситься ще й здатність полегшувати стан нежиті, "пробиваючи" закладений ніс.



pic

Цибуля та часник від застуди – рецепти

Найпоширеніший спосіб приготувати часник від застуди - перетерти їх разом з салом. Це можна робити за допомогою м'ясорубки або терки, підбираючи кількість кожного з двох інгредієнтів на свій смак. Отриману пасту можна намазувати на хліб або додавати в супи, а також в другі страви. Такий спосіб більш ефективний у використанні часнику від застуди тому, що, коли ви ковтаєте зубчики часнику цілком, вони перетравлюються тільки в товстому кишечнику. А в ньому засвоєння на порядок менше, ніж у тонкому.

pic

Ще простіше - подрібнити часник і залити його рослинним маслом. Цей склад можна вживати як всередину, так і назовні, наносячи на шкіру під носом. Часникові пари стануть в цьому випадку заслінкою від бактерій, постійне вдихання летких фітонцидів допоможе при нежиті або ангіні.

pic

Цілющі властивості цибулі перевершують по ефективності деякі з відомих антибіотиків. Ось ще один спосіб, як можна застосувати лук від застуди - у вигляді цибулевої інгаляції. Для її приготування крім цибулі потрібні лимон і квітки лікарської ромашки. Суміш залийте гарячою водою, п'ять хвилин прокип'ятіть і процідіть. Всього одна цибулина в день істотно прискорить ваше одужання.

Бажаю Вам здоров’я!