Раніше наші бабусі витрачали багато часу, щоб знайти потрібну лікарську рослину, а потім ще й приготувати правильно, щоб не втратити корисних властивостей. Сьогодні ліки від більшості хвороб з легкістю можна придбати в найближчій аптеці, а для позбавлення від таких поширених симптомів, як кашель або нежить фармацевти готові запропонувати сотні мікстур. Втім, народні засоби не втрачають своєї переваги донині.

Як лікувати кашель?

Незалежно від виду кашлю, потрібно звернутися до свого терапевта, який призначить лікування, враховуючи ваш стан, скарги. Медикаменти, призначені лікарем, можна поєднувати з дихальною гімнастикою і народними засобами.



pic

Народні рецепти лікування кашлю

Існує кілька методів позбавлення від неприємного симптому за допомогою народних засобів:

Полоскання горла. Цей спосіб рекомендується при сухому кашлі, особливо, якщо він супроводжується болем у горлі. Основна мета процедури - очистити мигдалини від слизу. Полоскати горло необхідно теплим розчином або відваром до 10 разів за день.

До народних засобів, які заспокоюють біль у горлі та сухий кашель відносяться:

- Вода (1 склянка) з содою, сіллю (по 1 ч.л.) і йодом (3-4 краплі).

- Вода з соком лимона (близько 1 ч.л. соку на склянку).

- Рослинні відвари. Можна використовувати календулу, ромашку, мати-й-мачуху, евкаліпт, корінь солодки, кору дуба. Вибрані інгредієнти (2-3 ст.л.) заливають окропом (близько півлітра), настоюють не менше 60 хвилин, проціджують.



pic

Компреси на горло або груди: Такий метод найкраще підходить для полегшення вологого кашлю, коли відхаркування ускладнено.

Найбільш поширені рецепти компресів:

- Компрес з гірчиці. Знадобиться одна столова ложка гірчичного порошку, меду та соку редьки. Всі компоненти ретельно перемішати, викласти на марлю і зав'язати вовняною хусткою.

- Рідкий мед, яким змащують груди, обертають зверху пергаментним папером, накривають теплою ковдрою, залишають до моменту, коли в грудях виникне відчуття тепла.

- Картопляне пюре, змішане з горілкою. Пюре ділять на 2 частини, кожну поміщають в поліетиленовий пакет, надають форму коржа, прикладають до грудей і спини, обмотують теплим шарфом або рушником.

Прийом лікарських відварів, сумішей або настоянок:

- Цибулевий сік з медом. Дрібно нарізану цибулину змішують з цукром або медом, залишають на ніч. Утворену рідину випивають за день невеликими порціями.

- Сік редьки з медом. В очищеній чорній редьці роблять невелике поглиблення, куди заливають 1-2 ч.л. меду. Приблизно через годину з редьки починає виділятися сік, який приймають по 1 ч.л. 5-6 разів за день.

- При сильному кашлі добре лікуватися звичайним молоком. Пийте гаряче молоко з лужною мінеральною водою (1/2 склянки молока і 1/2 склянки боржомі) або медом (1 ч. ложка меду на 1 склянку гарячого молока).

Користуючись цими рецептами для лікування кашлю народними засобами, можна позбутися від кашлю. Ці рецепти прості і доступні будь-якій людині і кожен може вибрати для себе відповідний народний засіб, і тоді кашель вас не буде турбувати. Але в кожному разі, приймаючи ті чи інші засоби народної медицини, потрібно до лікування, попередньо проконсультуватися з лікарем.