Хочете придбати квартиру чи земельну ділянку, до прикладу, в найбільш екологічно безпечному районі Рівного? Наберіться терпіння. Щоб дізнатися, де ж таке місце, вам доведеться зазирнути до генерального плану нашого міста. А це "простому смертному" зробити вкрай важко. Попри те, що громадяни мають на це повне право. Така ж ситуація і в райцентрах області.

Так має бути згідно із Законами України. Проте, генеральні плани райцентрів Рівне нщини, ледь не засекречені. Вони "для службового користування", і тільки... А це, між іншим, основний містобудівний документ. Там, окрім, схематичного зображення розміщення споруд чи ж бо транспортних комунікацій, зазначено ще й дані, до прикладу, про екологічне забруднення та вільні земельні ділянки. І генплан безпосередньо впливає на їхню вартість.

Кілька місяців представники громадянської мережі "Опора" досліджували, як дотримуються українського законодавства в одинадцятьох містах Рівне нщини, щодо доступності генпланів. На власні очі його побачити виявилося нелегко. У Радивилові, Здолбунові, Острозі та Дубні містобудівний документ лишень на стадії розробки, а у Березному він взагалі відсутній. Ще у п'ятьох містах області відмовилися показувати генплани. А от у Рівному показали... та чи вдасться побачити його іншим - в "Опорі" сумніваються.

Про всі порушення громадські активісти повідомили в прокуратуру. Кажуть, і надалі боротимуться за оприлюднення генеральних планів міст Рівне нщини.