28 травня - День Києва. Також в Україні святкують Всеукраїнський день краєзнавства. Віряни вшановують пам'ять святого Пахомія Великого

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

28 травня в церковному календарі – день пам’яті Пахомія Великого. Жив він в IV столітті і багато займався хорошими та благочестивими справами по відношенню до церкви. Народився в Єгипті і звернувся до Христа в юному віці. Саме Пахомій влаштував чернече життя для відлюдників на берегах річки Ніл та сам став для них прикладом. За це його часто називають засновником чернечих монастирів на території Єгипту.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

Незаміжнім дівчатам заборонено розповідати про мрії та плани.
Краще не брати здачі, якщо щось купуєте, бо це принесе нещастя і бідність.
Не залишайте брудним посуд.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: тепла погода до сонячного та погожого літа;
  • йде дощ — чекайте на грози протягом всього червня;
  • схід сонця багряний — влітку буде багато пожеж;
  • квіти на ялівцю вказують, що пора сіяти ячмінь;
  • на осиці рясні сережки — гарно вродить овес.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 28 ТРАВНЯ

Які 28 травня іменини: Дмитро, Пахом, Макар, Анастасія.

ЯКИЙ СЬОГОДНІ ДЕНЬ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ

28 травня в Україні святкують Всеукраїнський день краєзнавства. Ініціаторами створення професійного свята виступили представники Національної спілки краєзнавців України (НСКУ). Офіційну дату запровадили під час четвертого з'їзда цієї організації, який відбувся 2017 року. Обрали день не випадково. Адже саме 28 травня 1925 року відбулася Перша краєзнавча конференція всеукраїнського масштабу. Подія мала місце в Харкові і під час конференції було відкрито Комітет краєзнавства України.

Також 28 травня Міжнародний день дій за здоров'я жінок. Цього дня 1957 року у Коста-Ріці провели Міжнародну нараду з теми репродуктивного здоров'я жінок. Під час неї учасники вирішили створити окремий день, коли буде привертатися увага до права жінки на репродуктивне і сексуальне здоров'я з подальшим його захистом.

А ще 28 травня День менструальної гігієни. Дата була створена неурядовою організацією WASH United, яка виступає за дотримання в усьому світі санітарії. 2013 року організація провела 28-денну інформаційну кампанію на тему менструальної гігієни. Саме через тривалість кампанії, було обрано для святкування 28 число. А 5-ий місяць року є символом п'ятиденної менструації.

28 травня День Києва. Щорічно припадає на останню неділю травня. Столиця України має довгу і багату подіями історію. Її витоки ховаються в сивій давніни. На території сучасного міста було знайдено знаряддя праці з каменів та кісток, а також залишки примітивних будівель. Все це вказує на те, що перші людські поселення з'явилися тут ще до епохи пізнього палеоліту (приблизно 40-15 тисяч років до нашої ери).

Визнаною датою заснування Києва як міста вважають 482 рік. Проте до нині щодо цього ведуться суперечки. Дехто дотримується іншої думки і вважає, що столицю України створили в VI – VII столітті. За "Повістю минулих літ" (літопис XII століття) місто було засноване трьома братами, що були вождями племені полян (Кий, Щек та Хорив), а також їхньою сестрою Либіддю. Кожен утворив невелике поселення на пагорбах, які згодом злилися в одне місто. Назвали його на честь старшого брата — Києвом.