Ми продовжуємо наш інформаційний марафон між містами України «Ну що там у вас». Пілотний проєкт із проведення розширеного неонатального скринінгу новонароджених стартував у жовтні в 12 областях України. Це комплексне обстеження для своєчасного виявлення спадкових і вроджених захворювань. Нагадаємо, раніше усі новонароджені безоплатно перевірялися на 4 спадкові хвороби. Із жовтня діагностику розширили до виявлення 21 потенційного захворювання. До слова, на Рівненщині таке обстеження здійснюють у 18 медзакладах, які підписали договір з НСЗУ.

Лише в перший місяць таке обстеження провели 400 діткам, а за увесь час лише 2 відмовилися від скринінгу. Як із цим в інших регіонах? Сьогодні з нами зв'язку колеги із міста Хмельницький, які розкажуть про ситуацію із неонатальним скринінгом на Хмельниччині і чи є ті, хто відмовляється від такої діагностики?

Ми поцікавилися у підписників нашого телеграм-каналу "На Вашу думку, чи допоможе розширений неонатальний скринінг (комплексне обстеження новонароджених) попередити розвиток рідкісних захворювань у дітей?» Наразі маємо такі результати опитування:

76% -Так, для цього перелік діагностованих захворювань і збільшили

15% - Навряд чи, адже є батьки, які від проведення скринінгу відмовляються

9% - Ні, адже для лікування потрібні державні кошти. Чи їх вистачить? 

Читайте також: Новонароджених на Рівненщині обстежують на ризик до 21-го рідкісного захворювання