Фото ілюстративне
10 листопада у світі відзначають Всесвітній День Юзабіліті, Всесвітній день молоді, Всесвітній день науки, Всесвітній день якості, Міжнародний день бухгалтерії. А ще в цей день проводяться Міжнародний день їжака, День скоромовки, День незабудки, Міжнародний день вишивальниць. Віряни цього дня відзначають День пам'яті святої Параскеви П'ятниці та День, коли упокоївся преподобний Дмитро Ростовський.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

10 листопада православна церква вшановує пам’ять святої Параскеви Іконійської, або, як її ще називають Параскеви П’ятниці.

Параскева жила в III столітті в місті Іконія у Малій Азії. Її батьки були щирими християнами і, за переказами, кожної п’ятниці згадували у свої молитвах муки Ісуса Христа. Свою дочку вони назвали саме Параскева, що перекладається як П’ятниця.

Після смерті батьків Параскева вела богоугодне життя, опікувалась убогими. Її приклад навернув до християнства багато людей. Але в той час відбувалось переслідування християн за наказом римського імператора Діоклетіана. Параскеву кинули до в'язниці і піддали тортурам, через які вона померла.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

10 листопада іменини відзначають власники таких імен: Андрій, Арсен, Аніан, Георгій, Дмитро, Іван, Флоренція, Кузьма, Юстин, Наум, Леон, Микола, Людомир, Павло, Німфа, Тимофій, Стефан, Ганна, Афанасій, Неаоніла та Параскева.?

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Сон у ніч Параскеву вважається віщим
Якщо птахи збираються купками і літають низько, то до негоди
Якщо іній на деревах, то буде мороз.
Вранці туман – до відлиги.
Якщо біля місяця коло, буде буря.
Побачити в цей день білку – до потепління.
Якщо вишні досі не скинули листя, то раннього снігу не буде...

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 10 ЛИСТОПАДА

  • Не можна прясти, хоча шити дозволяється.
  • Хто 10 листопада багато сміється, потім буде плакати.
  • Не можна мити підлогу, голову та посуд, а також купатися і чистити димохід.
  • Вагітним жінкам не можна давати гроші в борг в цей день. Разом з грошима передаєте в чужі руки долю майбутнього малюка.