Фото ілюстративне
7 листопада у світі відзначають Міжнародний день Мерло, Міжнародний день африканського письменника, День холодця. Також у 2022 році на цей день припадає День якісної роботи, який проводять у перший понеділок листопада.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

7 листопада віряни відзначають День пам’яті святих мучеників Маркіяна та Мартирія.

Святі Мученики Маркіан і Мартирій жили в столиці Візантійської імперії — Константинополі. Вони були нотаріями, тобто секретарями, Святого Патріарха Павла Сповідника.

В той час поширилась єресь Арія, яка спричинила чвари в Христовій Церкві. Християн жорстоко переслідували аріани за те, що визнавали Христа Богом, який воплотився, а не простою людиною чи Божим творінням.

Єретики намагалися переманити святих Маркіана і Мартирія на свою сторону лестощами, золотом, обітцянками архієрейських кафедр, проте всі їхні зусилля були марними.

Тоді нечестивці погрожували зганьбити їх перед імператором, залякуючи тортурами та смертю, але святі твердо сповідували Православну віру.

За це святих Маркіяна і Мартирія засудили до смерті. Перед смертю мученики піднесли до Господа молитву: «Господи Боже, що створив невидимо серця наші, Ти чиниш всі справи наші, прийми з миром душі рабів Твоїх, бо ми умертвляємось за Тебе й полічені як вівці на заколення. Ми радіємо, що такою смертю виходимо з цього життя заради Твого Імені. Сподоби ж нас бути причасниками вічного життя у Тебе, Джерела життя».

Мученики з радістю схилили свої голови під меч єретиків. Сталось це близько 355 року. Їхні святі тіла були благоговійно поховані православними християнами. Пізніше, за вказівкою Святителя Іоана Золотоуста, мощі святих мучеників були перенесені в спеціально побудовану церкву, де відбувались зцілення від багатьох недуг.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

7 листопада день ангела відзначають власники таких імен: Анастасій, Валеріан, Валерій, Маркіян, Мартирій, Савін, Тавіфа, Хрисанф (Хрисанфій).

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • Зірки світили тьмяним світлом – день буде непогожий.
  • Якщо встати рано вранці, запалити церковну свічку і попросити померлих родичів допомогти порадою, то вирішення проблеми прийде вже на наступний день.
  • Якщо зірки на небі тьмяно світяться, день буде холодним і непогожим.
  • Якщо на деревах багато листя, то зима буде затяжною.
  • Якщо випало багато снігу, буде хороший урожай злакових.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 7 ЛИСТОПАДА

  • Сьогодні не можна їсти хліб через те, що існує прикмета, що рік буде без хліба;
  • Жінкам не можна плакати в подушку 7 листопада, тому що вважається, що перо пам’ятає всі сльози і це означає, що неприємності збережуться на тривалий час. А якщо інший ляже на подушку, то всі біди перейдуть до нього;
  • Їжу після поминок не можна залишати собі. Її необхідно роздати нужденним і попросити, щоб вони помолилися за померлих.