4 листопада в Україні відзначають День залізничника. У світі цього дня відзначають Міжнародний день добра, День Тутанхамона, День дорожнього регулювальника, День здорового глузду, День якісної роботи.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

4 листопада віряни вшановують пам'ять святого пам'ять Рівноапостольного Аверкія, а також єпископа Ієрапольського та Семи ефесських отроків. Крім того, церква вшановує 4 листопада День Казанської ікони Божої Матері.

Рівноапостольний Аверкій прославився в ІІ столітті в Фригії. Місто Ієраполь в той час населяли, в основному язичники. Святитель молився Господу за спасіння їхніх душ і навернення до Істинного світла. Ангел, який з’явився святому Аверкію звелів сокрушити ідолів і язичницьке капище. З ревністю виконав святий повеління Боже. Почувши, що ідолопоклонники хочуть умертвити його, святитель прийшов на місце народних зібрань і відкрито викрив помилковість вірувань язичників. Язичники намагались схопити святого. У цей час в натовпі закричали три біснуваті юнаки. Народ почав хвилюватися, святитель же молитвою вигнав з них бісів.

Бачачи юнаків здоровими, жителі Ієраполя попросили святителя Аверкія навчити їх християнської віри, а потім прийняли святе Хрещення. Після цього святитель вирушив у сусідні міста і села, зціляючи хворих і благовіствуючи про Царство Небесне. З проповіддю він пройшов Сирію, Килікію, Месапотамію, відвідав Рим і скрізь навертав до Христа багатьох людей. За свої апостольські труди, святитель Аверкій був названий рівноапостольним. Багато років огороджував він Церкву від єретиків, утверджував християн у вірі, наставляв заблудлих на істинний шлях, зціляв хворих і розповсюджував славу Христову.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

4 листопада іменини відзначають власники таких імен: Анна, Василь, Федір, Володимир, Олександр, Ганна, Микола, Григорій, Костянтин, Максим, Григорій, Іраклій, Єлизавета, Денис та Іван.??

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • Якщо цього дня небо заплаче, то слідом за дощем прийде зима.
  • Якщо сніг ліг на сиру землю - навесні рано з'являться підсніжники.
  • Не можна вирушати в далеку дорогу 4 листопада – це, згідно з прикметами, обіцяє нещастя.
  • Якщо зіграти весілля 4 листопада – це хороший знак і запорука щастя для молодих.
  • Якщо помолитися Богоматері про позбавлення від нещасного випадку, то вона обов’язково допоможе.
  • Немає дощу – чекай неврожаю в наступному році.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ В ЦЕЙ ДЕНЬ

В цей день не можна було працювати. Всі справи на Казанську намагалися переробити заздалегідь. Щоб у сам день Казанської Божої Матері помолитися про заміжжя, про любов, зцілення хвороб і щоб в житті в сімейних відносинах все добре складалося.

  • Не можна сваритись та бажати комусь зла;
  • Не можна виходити з дому без потреби;
  • Не можна дивитись у люстерко до світанку;
  • Не можна займатись важкою фізичною працею;
  • Не можна давати та брати у борг.