Фото ілюстративне
Цього дня у світі відзначають Всесвітній день зору, Міжнародний день зменшення небезпеки лих, Міжнародний день костюма, Міжнародний день скептиків.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

13 жовтня Православна церква вшановує пам’ять святителя Михаїла - першого митрополита Київського. За Іоакимівським літописом Михаїл був сирійцем, за рештою літописів – болгарин, або серб. У 989 році він прибув з Корсуня разом з іншими священнослужителями до святого рівноапостольного князя Володимира, який незадовго до цього прийняв Хрещення.

На долю першого митрополита випало нелегке, але благодатне служіння. Він ревно обходив новопросвічену Руську землю, проповідуючи Святе Євангеліє, хрестячи і повчаючи новонавернених людей, закладаючи перші храми та духовні училища. В Ростові він заснував першу дерев’яну церкву на честь Успіння Пресвятої Богородиці і поставив там єпископом Феодора Грека. Святитель Михаїл був мудрим і тихим, хоча і строгим ієрархом. Церква на землях Русі зберегла пам’ять про заслуги первосвятителя: в синодиках Київського і Новгородського Софійських соборів він по праву називається першоначальником.

Не стало святителя Михаїла в 992 році. Спочатку його поховали в Десятинній церкві Пресвятої Богородиці в місті Києві. Приблизно 1103 року мощі його були перенесені в Антонієві (Ближні) печери, а 1 жовтня 1730 року у Велику Печерську церкву Успіння Пресвятої Богородиці. На даний час нетлінні мощі святителя знаходяться в Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 13 ЖОВТНЯ

13 жовтня іменини відзначають власники таких імен: Марія, Григорій, Михайло, Маріанна, Олександр, Василь, Петро, Семен, Леонід та Матвій.?

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Якщо птахи літають низько над землею, то зовсім скоро прийдуть опади
  • Нічні заморозки вказують на ранню зиму
  • Якщо місяць туманний, то незабаром впаде сніг
  • Сніг випав 13 жовтня – зима прийде ще нескоро, а в найближчі дні настане потепління
  • На липі й березі не залишилося листя до цього часу – рік буде легким, і навпаки, якщо листя ще видно, то зима буде достатньо суворою.
  • Багато горіхів, а грибів, навпаки, немає – прикмета, що зима буде суворою і сніжною.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 13 ЖОВТНЯ

За народними уявленнями у цей день, напередодні Покрови, у лісах бродять лісовики. Вони виривають з корінням кущі, ламають дерева, лякають тварин і людей. Тож не радять людям сьогодні блукати лісами.
Не варто багато перебувати на вулиці, якщо погана погода. Це загрожує не лише захворюваннями, але й зайвими матеріальними витратами.

День Михайла варто провести в позитивних емоціях і молитві, тому не можна сваритися, злитися.

Не можна приймати подарунки цього дня, бо можна накликати біду.

У народі вірили, що новоспечені гості 13 жовтня можуть привнести в будинок негативну енергію — незабаром домочадці почнуть хворіти або між ними виникне нерозуміння.