10 жовтня православна церква вшановує пам'ять Преподобного Саватія Соловецького, який заснував Соловецький монастир. В цей день у світі відзначають Всесвітній день бездомних, Всесвітній день каші, Всесвітній день обізнаності про дорожньо-транспортні пригоди за участю тварин, Всесвітній день психічного здоров'я, Європейський день боротьби за скасування смертної кари

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

10 жовтня вшановується пам'ять святого Саватія Соловецького, який відомий не тільки як преподобний російської православної церкви, а й як засновник Соловецького монастиря. Свій постриг він прийняв у Білозерському монастирі, однак зовсім скоро відправився на острів Валаам, де жили інші іноки, і там можна було вести більш суворий спосіб життя. Братія здивувалася, яким смиренням і терпінням володів Саватій. Дізнавшись про те, що недалеко, в Білому морі, є острів, Саватій вирішив відправитися туди в супроводі інока Германа, який до цього часу самотньо жив у лісі. Прибувши на острів, старці водрузили там хрест, поставили келію. Вже після смерті Саватія там стали селитися інші пустельники, в результаті чого, на цьому острові виник всім відомий Соловецький монастир.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 10 ЖОВТНЯ

10 жовтня іменини відзначають власники таких імен: Павліна, Франциск, Аристарх, Зінаїда, Ігнат, Каллістрат, Марк, Савватій.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Дощ зі снігом обіцяє в січні сильні відлиги, а також дощовий і холодний червень.
Якщо перший сніг в цей день випав, то через 40 днів настане справжня зима.
Якщо бджоли щільно льоток заліплюють, то зима буде морозною.
Суха погода в цей день вказує на те, що холоди настануть нескоро.
Гроза на Саватія – до безсніжної, теплої та короткої зими.
Багато шишок на соснах і ялинках – зимові місяці будуть холодними.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 10 ЖОВТНЯ

На Саватія у жодному разі не можна лінуватися і залежуватися в ліжку, інакше удачі позбудешся. У це вірили в народі і говорили, що 10 жовтня потрібно встати раніше і провести цей день по можливості в колі сім'ї.

Заборонено 10 жовтня йти з дому після заходу сонця — з нечистю зустрінешся, попереджали прапрапрадіди. Однак ця небезпека не поширюється на тих, хто покинув житло до заходу (скажімо, з ранку пішов на роботу і повертається додому, коли на вулиці вже темно).

Заборонено сперечатися, бо негаразди будуть вашим супутником до кінця місяця.