На 7 жовтня випадають такі міжнародні пам'ятні дати: Всесвітній день дій за гідну працю, Всесвітній день ввічливих людей, Всесвітній день дитячого церебрального паралічу, Міжнародний день листоноші, Міжнародний день поінформованості про тригемінальну невралгію.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

7 жовтня Православна церква вшановує пам’ять першомучениці Теклі, послідовниці апостола Павла, яка зазнала багато страждань за свою святість і чистоту дівочу. У віці 18 років вона звернулася в християнську віру, усвідомлено ставши нареченою Жениха Небесного.

Християнська віра допомогла Теклі перенести всі страждання і муки від гонителів християн і від чоловіків, які посягали на її дівоцтво (свята відрізнялася прекрасною зовнішністю).

Її намагалися спалити на багатті, але пішов дощ з градом і вогонь погас. Теклу не розшматували й дикі звірі, а лише покірно лизали їй ноги. П’яні хлопці хотіли збезчестити святу діву, але Господь розгорнув перед нею гору і вкрив її від переслідувачів в печері. Свята рівноапостольна Текла дожила до 90 років, зцілюючи стражденних духом і плоттю, проповідую Істину і багатьох звертаючи до віри.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 7 ЖОВТНЯ

7 жовтня іменини відзначають власники таких імен: Антон, Дмитро, Давид, Семен, Фекла, Владислав та Степан

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Птахи на Феклу низько до землі летять — зима буде рання і холодна.
  • На дубах до 7 жовтня з`явилася багато жолудів — зима буде м’якою, а наступний рік — врожайним.
  • Грім на Феклу обіцяє теплу і безсніжну зиму.
  • Великий врожай горобини — взимку буде холодно.
  • Сонце 7 жовтня яскраво світить, сходить швидко — погода скоро зміниться.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 7 ЖОВТНЯ

 

У народі 7 жовтня називають Феклою Запрядальницею. У цей час господині сідали прясти і говорили: все, що зав'яжеш на Теклу, вже не розв'язати.

Кажуть, що 7 жовтня не можна відмовлятися від пропозиції руки і серця. Прабабусі попереджали: якщо погодишся, то шлюб буде щасливим, відмовишся — самотнім життя проживеш.

Не варто в цей день приймати в будинку чужинців, навіть далеких родичів - такі гості принесуть в будинок горе, вірили предки. Не радили цього дня і самому ходити в гості - у чужому будинку свої проблеми знайдеш, говорили в народі.

Не бажано цього дня закривати будинок зовні, краще комусь лишатися вдома — бо інакше добрі сили, що стоять на порозі, не зможуть в нього проникнути.