5 жовтня відзначається Всесвітній день учителів. Віряни у цей день вшановують пам'ять пророка Йона і мученика Фоки.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Християнська церква в цей день вшановує пророка Йону і священномученика Фоку Синопського, єпископа. Інші назви свята: «День Іони», «День Фоки», «Фока-вітроградарь», «Листопадна», «Листодер».

Православні християни 5 жовтня вшановують пам’ять пророка Йона (Іона). Відповідно до Священного Писання, одного разу Господь велів Іону відправитися в місто, щоб проповідувати. Але замість цього він вирішив поїхати в іншу подорож, та сів на інший корабель.

Під час мандрівки почалася буря, і моряки вирішили кинути жереб, щоб зрозуміти, з чиєї вини до них прийшла біда. Жереб упав на Іону, після чого він зізнався, що порушив Божий указ. Тоді він попросив кинути його в воду — і буря вщухне, що моряки і зробили. У море Іону поглинув великий кит, в череві якого проповідник пробув 3 дні і 3 ночі, безперестанку молячись, після чого був викинутий на берег в цілості й неушкодженості.

Також 5 жовтня українці вшановують пам’ять мученика Фоки, який вважається покровителем потопаючих і захисником від пожеж. Він єпископом в зрілі роки і проповідував християнство, йому вдалося навернути до віри безліч язичників. Постраждав під час гонінь, організованих імператором Траяном, який змушував Фоку відректися від своїх переконань, пише inlviv.in.ua.

ХТО ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 5 ЖОВТНЯ

5 жовтня іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Кузьма, Микола, Мартін, Макар, Веніамін, Парасковія та Петро.

ТРАДИЦІЇ ТА ПРИКМЕТИ ДНЯ

Якщо на 5 жовтня на березах затрималося листя, значить, сніг ляже не скоро.

Якщо коти почали часто чхати — чекайте на зливу.

Якщо лісові бурундуки голосно кричать — насувається гроза.

Яка погода на Іона, таким буде весь жовтень.

Якщо багато павутиння літає, осінь буде теплою, а холоди настануть не скоро.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ:

Цього дня не можна ловити і вбивати рибу.

Сьогодні не варто починати будівництво.

Не гуляйте поблизу водойм.