У п'ятницю, 20 вересня, відзначають Всеукраїнський День бібліотек, День усиновлення, Міжнародний день перекладача. У цей день віряни вшановують пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії, які постраждали за християнську віру.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Софія (що в перекладі означає «мудрість») жила в Римі у II столітті, за часів правління імператора Адріана. У неї були три доньки, яких назвала іменами головних християнських чеснот: Віра, Надія та Любов.

Невдовзі після народження третьої доньки жінка втратила чоловіка, проте жила благочестиво, дбайливо виховувала доньок, привчала їх виявляти в житті ті християнські чесноти, імена яких вони мали, даючи їм приклад мужності та витривалості у святій вірі. І дівчатка виростали гарними та розсудливими.

Коли у 137 році почалося переслідування християн, матір з доньками ув’язнили та відправили на суд до імператора. Він, коли довідався про належність родини до християнства, побажав особисто побачити трьох сестер і їхню матір. Найстаршій, Вірі, було 12 років, Надії – 10, а Любові – лише 9. Усі четверо без страху визнали перед імператором, що сповідують віру в Христа.

Коли вимоги зректися християнської віри не допомогли, розгніваний Адріан велів катувати дітей – і всіх трьох сестер на очах одна в одної та їхньої матері замучили до смерті. Софія не зазнала від катів тілесних мук, але її прирекли на ще сильніші душевні страждання від розлуки з дітьми.

Жінка похоронила останки своїх дочок і два дні не відходила від їхньої могили. На третій день Господь послав матері тиху смерть і прийняв її душу в небесну обитель.

Мучителі, вражені такою силою любові, схилилися перед величчю цих смертей і побудували їм храм, а свідки трагедії рознесли цю історію по всьому світові.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

30 вересня Дні ангела відзначають власники таких імен: Віра, Дмитро, Іван, Ілля, Ірина, Любов, Мирон, Надія, Павло, Роман, Софія.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Журавлі 30 вересня відлітають у теплі краї — на Покров вдарить мороз, якщо ні, то похолодає вже до кінця жовтня.
  • Якщо в цей день пішов дощ, буде рання весна.
  • Похмурий день обіцяє гарну погоду найближчими днями.
  • 30 вересня тепло і ясно — кльов буде відмінним, треба вирушати на рибалку.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ В ЦЕЙ ДЕНЬ

  • Не можна цього дня сваритися та гніватися.
  • Не варто нині зловживати алкоголем, а також переїдати.
  • Жінкам не варто сьогодні займатися домашніми справами.
  • Не можна у цей день ходити після сходу сонця у гості.
  • Цього дня не можна вінчатися. Водночас гарною традицією вважається домовлятися про весілля.