22 вересня церква вшановує пам'ять кровних батьків Діви Марії (Пресвятої Богородиці) святих Іоакима і Анни. У світі в цей день відзначають Всесвітній день захисту слонів, Всесвітній день носорога, Всесвітній день пацієнтів, які страждають на ХМЛ (хронічний мієлоїдний лейкоз), День без автомобілів. В Україні на 22 вересня припадає День партизанської слави України.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

22 вересня вшановують пам’ять батьків Діви Марії - Святих і Праведних богоотців Йоакима та Анни.

Батьки Пречистої Діви мали знатне походження. Іоаким походив з роду Юди і був нащадком царя Давида, а свята Анна була донькою священника.

У народі Анну і Іоакима вважають покровителями породіль і бездітних, адже вони самі досить довго не могли зачати дитину, і сталося це, коли вони були у похилому віці. Тоді Іоаким подався у пустелю для молитви, де йому з’явився ангел, який повідомив, що у них народиться дочка. Сталося саме так, і за дев’ять місяців після цієї події Анна народила дочку. Подружжя пообіцяло, що присвятять дочку Богу, а тому віддали Марію в храм Єрусалима, де вона перебувала до свого повноліття.

Відомо, що Іоаким помер у 80 років, а Анна не дожила до Благовіщення Марії, хоч часто на іконах її зображують разом з донькою і маленьким онуком Ісусом.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

22 вересня іменини відзначають власники таких імен: Анна, Афанасій, Іоаким, Дмитро, Сергій, Василь, Олексій, Ганна, Олександр, Григорій, Микита, Дмитро, Йосип та Захар.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

На Іоакима і Анну в народі традиційно заведено оновлювати вогонь в будинках. Для цього на ньому спалювали весь старий одяг, щоб сім'ю не здолали різні хвороби, псування, пристріт і нещастя.

Діти в цей день зобов'язані були поводитися особливо смирно і благообразно. Бути слухняними і щиро попросити у батьків вибачення за раніше вчинені дурниці і пустощі.

До вечора весь рід збирався за одним загальним столом, де поминали померлих.

У народі вірили, що жіночі молитви про послання дітей в цей день будуть особливо ефективні.

Люди, народжені на 22 вересня, вважалися особливо майстерними в лікуванні та прийнятті пологів. Дівчинка, яка народилася в це свято зі стовідсотковою ймовірністю ставала майбутньою медсестрою і повитухою. Хлопчика чекала професія лікаря, або травника.

  • Багато павутини – до погожої осені та морозної зими.
  • Калина рано зачервоніла – на ранню зиму.
  • Якщо осінь багата на гриби – зима буде тепла.
  • Чим тепліший і сухіший вересень, тим пізніше прийде зима.
  • Дощить 22 вересня – негода протримається довго.
  • Горобці далеко від житла не відлітають і з рук їдять — чекайте важливих гостей або швидкого поповнення в родині.
  • Корова до себе неохоче підпускає і погано доїться — час запрошувати бика.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 21 ВЕРЕСНЯ

 У цей день не можна забувати про своїх батьків. Розпочніть ранок із молитви й попросіть здоров'я й щастя для мами і тата. Якщо ваших близьких вже немає з нами, обов'язково відвідайте кладовище.