Фото: ілюстративне
Сьогодні, 4 серпня, відзначають День народження шампанського, День спелеолога та Міжнародний день димчастого леопарда. Православна церква в цей день святкує День святої Марії Магдалини, яка слідувала за Христом та була присутня під час його розп'яття.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

4 серпня в православній церкві шанується Пам'ять святого Івана Віаннея, а також святої рівноапостольної мироносиці Марії Магдалини. 

Свята рівноапостольна Марія Магдалина народилася в містечку Магдала на березі Генісаретського озера, в Галілеї, у північній частині Святої Землі.

Згідно із православним писанням, після того, як Спаситель вигнав із Марії сім бісів, вона почала нове життя й стала вірною ученицею Ісуса.

Свята Марія Магдалина слідувала за Христом, проявляючи зворушливу турботу про нього. Вона стояла біля Ісуса разом із Пресвятою Богородицею, переживаючи страждання Спасителя і розділяючи велику біду Матері Божої.

Після розп’яття Ісуса Марія Магдалина на ранок Великодня прийшла разом з іншими дружинами-мироносицями до гробниці Спасителя, але знайшла її порожньою. Побачивши першою воскреслого Христа, вона отримала від нього веління сповістити про це учнів. Як перша благовісниця воскресіння Христового вона визнана церквою рівноапостольною.

Святу Марію Магдалину вважають покровителькою місіонерів і проповідників, учителів та соціальних працівників. До неї звертаються, просячи дарувати віру, смиренність, добродіяння, сміливість, допомогу під час гонінь, а також зцілення від біснування, від блудної пристрасті.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

4 серпня День ангела відзначають власники таких імен: Олексій, Корній, Зіна, Михайло, Марія, Фока.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

На Марію Ягідницю дівчата збирали росу та вмивались нею;
У цей день гроза вказує на дуже хороший урожай;
Якщо сьогодні прибрати у домі, то до кінця року житимете у достатку;
Якщо чутно жаб біля води, то до негоди;
Якщо не видно павуків, готуйтесь до грози;
Якщо багато роси вранці – буде сірий льон. Роса вимиває білизну і вкорочує ріст стебла;
Якщо 4 серпня йде гроза – буде вдосталь сіна;
Грім гримить, не перестаючи – до швидкого граду.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 4 СЕРПНЯ

Не можна сваритися та ображатися;
Не можна бажати комусь та собі зла;
Не можна дивитись у люстерко до світанку;
Не можна давати і брати у борг;
Не можна займатись важкою фізичною працею