10 січня 2022 року – понеділок. Цього дня 1920 року набуває чинності статут Ліги Націй (міжурядова організація, створена для вирішення глобальних конфліктів), який був ратифікований 42-ма країнами світу під час Паризької мирної конференції, а 1946 року в Лондоні відбувається перше засідання Генеральної асамблеї ООН, в якому взяли участь представники 51 країни світу.

До Нового року залишилося 355 днів.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

10 січня святкують Всесвітній день метро. Саме цього дня 1863 року в Лондоні було відкрито першу лінію метрополітену. Вона мала довжину всього 6 кілометрів, але для XIX століття ця подія стала по-справжньому резонансною. В багатьох країнах світу все ще найпопулярнішим залишався кінний транспорт. Нині метро вважається ключовою частиною міської інфраструктури, а його потужностей вистачає, щоб перевозити велику кількість пасажирів щодня.

Також 10 січня святкують День своєрідних (дивних) людей. Незважаючи на те, що це поняття можна назвати досить широким, мало хто достеменно знає його сенс. Тому було запроваджено це цікаве свято, щоб розповсюдити інформацію про відмінні риси людей, яких можна назвати своєрідними.

Яке сьогодні церковне свято

10 січня в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Никанора. На жаль, нам мало що відомо про його життя. Проте достеменно відомо, що він входить до переліку семи апостолів, які об'єдналися та почали дияконське служіння після страти і воскресіння Ісуса Христа. В Святому Писанні зазначено, що на них зійшов Святий Дух, тому їхня віра стала сильною, мов кремінь.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 10 січня

Які сьогодні іменини: Симон, Ігнатій, Петро, Дорофея.

Талісманом людей, народжених 10 січня, є циркон. Це ювелірний камінь, який відрізняється широкою палітрою окрасу. Цікавий факт: найстарішим мінералом, який був знайдений на Землі, є циркон з Австралії. Йому 4,4 мільярда років.

Народні прикмети і традиції 10 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо йде густий сніг, буде хороший врожай хліба;
  • якщо цього дня на скирті є іній, літо буде дощовим;
  • на деревах іній та стоїть безвітряна погода – рік буде вдалим та урожайним;
  • якщо цього дня робити якусь справу всією сім’єю, то в майбутньому вона обов’язково принесе свої плоди;
  • якщо кішка спить весь день, скоро потеплішає;
  • потепління прийде, якщо 10 січня з неба йде лапатий сніг;
  • якщо собака вийшла з будки і лягла на сніг, то буде хуртовина;
  • сира погода означає, що добре вродить льон;
  • якщо цього дня у водоймі риба себе неспокійно поводить, буде снігопад;
  • йде заметіль – літо буде дощовим і холодним;
  • якщо горобці весело цвірінькають, скоро прийде тепло.

Наші предки вважали, якщо 10 січня зіграти весілля, то сімейна пара проживе довге і щасливе життя разом. А щоб у сім’ї завжди були мир та достаток, треба було дістати сіль, яку купили в четвер, і додати її до страви.

Джерело: ТСН

Читайте також: Науковці Рівненщини першими в Україні дослідили рідкісного птаха