Фото ілюстративне
14 листопада 2021 року - неділя. У цей день в 1889 році 25-річна репортерка Неллі Блай вирушила у кругосвітню подорож за маршрутом роману Жюля Верна, у неї вийшло, ще й на 8 днів швидше! Так жінка-герой з реального життя перевершила вигаданого персонажа. А в 1896 році на Ніагарському водоспаді розпочала роботу перша велика гідроелектростанція у світі - Niagara Power Station No.1, яка дала поштовх розвитку всій промисловості США.

До Нового року залишається 47 днів.

Яке сьогодні церковне свято

14 листопада за релігійним календарем – День пам’яті святих чудотворців Косми і Даміана. Брати-близнюки жили на межі III та IV століття і були лікарями.

Народилися в Асії у родині язичників. Батько дітей помер дуже рано, тому їх вихованням зайнялася матір, Феодотія. Вона таємно від чоловіка сповідувала християнську віру. Саме Феодотія доклала чималих зусиль, щоб її діти вивчили лікарську справу.

Існує легенда, що за сильну віру в Христа Косма і Даміан отримали від Бога дар зцілювати недуги. Тому брати були дуже відомими лікарями. За переказами, навіть після смерті їхні мощі продовжувати створювати немало чудес.

Цікаво, що, вмираючи, Косма заповів не хоронити його поряд з братом. А все через подію, яка трапилася одного дня. До братів прийшла жінка, від лікування якої відмовлялися інші лікарі. Після зцілення вона попросила Даміана взяти в неї три яйця. Чоловік так і зробив, але своїми діями спровокував засудження з боку брата.

А іменини сьогодні святкують: Адріан, Хома, Кузьма, Олександр, Давид, Іван, Денис, Дмитро, Федір, Сергій, Дем'ян, Єлисавета, Юліанія.

Яке завтра свято в Україні і світі

14 листопада в Україні святкують День виноградарів, виноробів та садівників. Він був запроваджений 25 вересня 2020 року Указом Президента для відзначення тяжкої праці людей, що займаються цією професією.

Цікавий факт – одне з найстаріших виноградних господарств в Україні знаходиться в Херсонській області в маєтку “Козацьке”. Саме тут в 1896 році заклали перші лози для майбутніх виноградників князя Трубецького. Правильно обраний кут насадження, сприятлива для винограду земля, а також використання інноваційних на той час технологій допомогло виноробу вже в 1900 році отримати на виставці в Парижі нагороду Гран-прі.

На території сучасної України функціонує десять виноробних і виноградних господарств. Серед яких: “Don Alejandro Winery”, “Курінь”, “Маркіз де Лакарен” та інші.

Також 14 листопада святкують Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Його основна мета – нагадувати про постійний ріст захворюваності цукровим діабетом в усьому світі, розповідати про сучасні методи лікування та профілактики хвороби, інформувати суспільство про причини її виникнення.

Дату святкування обрали на честь дня народження канадського вченого Фредеріка Бантінга. Він разом зі своїм колегою Чарльзом Бестом 14 листопада 1922 року врятував життя 14-річному хлопцю з цукровим діабетом, провівши курс ін’єкцій інсуліну. До цього часу хворі не могли надіятися на довге життя.

Кожного року 14 листопада святкується Міжнародний день логопеда. Він був заснований в 2004 році. Логопедія – ціла наука, яка допомагає вивчити причини, механізми, структуру і симптоми різних порушень мовлення. В цей день прийнято вітати представників цієї професії.

Жартівливі свята 14 листопада:

  • Міжнародний день скоромовок;
  • День «Розслабся і сяй».

Що не можна робити в цей день:

  • 14 листопада не можна виливати воду після купання немовляти на вулицю, інакше дитина буде цілу ніч плакати і погано спати.
  • Не дозволялося їсти куряче м’ясо.
  • Не беріться за нові справи.
  • Якщо ви подаєте милостиню жебракові, не можна дивитися йому в очі, бо накличете біду.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • Якщо в ніч на 14 листопада перед будинком нявкає кішка, чекайте на радісну подію.
  • Якщо у вас виникла несподівана ідея в цей день, вона змінить ваше життя на краще.
  • Дивилися, який сьогодні день: якщо пішов сніг, навесні чекали на сильну повінь.
  • Якщо на дорозі багато бруду, до середини зими не буде морозів.
  • На деревах ще залишається листя – цього дня наступного року вже буде морозна погода.
  • Теплий день на м’яку зиму.
  • Якщо на річках та озерах з’явився лід, потепління вже не буде.

Джерело: ТСН

Читайте також: Житель Рівненщини підкорив найскладнішу вершину Гімалаїв (ФОТО)