13 листопада 2021 року – субота. Цього дня француз Поль Корню першим піднявся в повітря на гелікоптері, Швеція вступила до Європейського Союзу, у місті Порт Дуглас (Австралія) відбувся марафон на честь сонячного затемнення.

До Нового року залишається 48 днів.

Яке завтра свято в Україні і світі

13 листопада в усьому світі – Міжнародний день сліпих. Він був започаткований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. День обрали особливий – на честь французького педагога Валентина Гаюї. Саме він ввів особливий шрифт, який допоміг сліпим людям читати та навчатися. 1784 року Гаюї навіть відкрив на власні кошти першу школу, в якій навчалися виключно незрячі учні. Вона отримала назву «Майстерня трудівників-сліпих».

Цікавий факт – Валентин Гаюї все створював сам, без допомоги з боку держави.

Щорічно 13 листопада також святкується Всесвітній день доброти. Це свято є хорошою можливістю знайти час на своїх близьких та друзів, захисту тварин або інших добрих справ.

Свій початок цей день бере в 1997 році, коли в Японії створили волонтерський “Всесвітній рух за доброту”. Він не мав жодного політичного чи релігійного напряму. Спочатку до руху входили лише представники тихоокеанського регіону, але сьогодні географія значно розширилася. Офіційно Всесвітній день доброти заснували в 2000 році в Токіо.

Жартівливі свята 13 листопада:

  • День сексу за дружбою;
  • Національний день зустрічі зі страхами;
  • Національний день бандани;
  • День контрастного душу;
  • Національний день моєї вечірки.

Яке сьогодні церковне свято

13 листопада у православній церкві –  день пам’яті преподобних Спиридона і Никодима. Вони були просфорниками Печерськими. Про їхнє життя відомо дуже мало. Згідно з легендами жили вони в XII столітті в Ближній печерах Києво-Печерського монастиря. Їхнім послухом було випікання просфорів, чим вони й займалися на протязі 30 років.
Легенда розповідає, що одного дня святі вчинили справжнє диво – піч загорілася, і вогонь швидко розповсюджувався. Їм вдалося не лише загасити полум’я, але й вийти з нього повністю неушкодженими. Саме тому в народі Никодима і Спиридона вважать захисника будинку від пожежі.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 13 листопада

Які завтра іменини: Олександр, Олексій, Анатолій, Артемій, Василь, Всеволод, Герман, Іван, Інокентій, Кузьма, Леонід, Нікодім, Микола, Петро, Роман, Сергій, Спиридон, Степан, Трохим, Федір, Яків.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало погодних прикмет на завтрашній день:

  • якщо почав співати снігур – чекайте на швидкий прихід зими;
  • ведмідь зробив барліг на височині – навесні буде сильна повінь;
  • дивилися, який сьогодні день: якщо сонячний і теплий – найближчими днями почнеться сильний вітер;
  • горобці голосно цвірінькають – на теплу погоду;
  • якщо між собою посварилися рибалки – риболовля буде невдалою на протязі всієї зими.

Існували і цікаві традиції. Наприклад, перший вилов рибалки намагалися пожертвувати храму або просто швидше продати, а на гроші придбати свічки і запалити в церкві. Намагалися в цей день не спілкуватися з незнайомцями, бо саме 13 листопада найлегше заподіяти пристріт.

Читайте також: Житель Рівненщини підкорив найскладнішу вершину Гімалаїв