Демпінг - це штучне заниження ціни товарів. Компанії погоджуються на збиток, заздалегідь його розрахувавши з метою отримати прибуток в майбутньому. Цілі демпінгу можуть бути різними, але головною з них є усунення конкурентів. Крім того, штучно занижуючи ціни, компанії знижують податкове навантаження і збільшують фінансові потоки.

Поняття демпінг походить від співзвучного англійського слова, що означає скидати або звалювати. Тобто, товари продаються за викидними цінами, щоб переманити покупців і витіснити конкурентів з ринку.

Вплив демпінгу цін на ринок автозапчастин

Команда торгівельного майданчика АвтоПро розглядає всі компанії як складові частини ринку. Для того, щоб всі компанії мали змогу працювати нормально, кожна з них повинна піклуватися про ринок, а не завдавати йому шкоди. Окремі гравці, які займаються демпінгом цін, шкодять іншим учасникам і ринку. В кінцевому рахунку, довго утримувати лідерство за рахунок таких методів все одно не вдається.

Покупці не завжди розглядають найнижчі ціни як основний критерій для вибору товару. Сьогодні велике значення має сервіс, і він не менш важливий, ніж ціна. Компанії, що пропонують найнижчі ціни, не пропонують сервісу. Тому торгівельний майданчик АвтоПро ратує за те, щоб всі продавці отримували прибуток і завдяки цьому покращували сервіс. Сучасний покупець хоче купувати товари за нормальною ціною, отримати консультацію фахівців і післяпродажне обслуговування.

Види демпінгу, які застосовуються в сфері автозапчастин

  1. Демпінг ринковий. Як приклад можна розглянути варіант придбання великої партії товару, коли вдається запропонувати низьку ціну для продаж. Автопро не проти такого рішення, якщо продавець працює як оптовий магазин, і не продає в роздріб;
  2. Демпінг дилерів. Дилери можуть отримувати знижку від оптовиків і знижують роздрібні ціни, порушуючи договір з постачальником. До цього відношення на майданчику негативне, але поки допускається. В майбутньому оптові магазини будуть мати інструменти, що дозволяють контролювати їх мережі;
  3. Демпінг обманний. Для обману використовуються ціни, що не включають основні витрати, враховані в цінах товарів інших продавців. Також має місце маніпуляція курсом валют, не актуальні ціни та інше. Такі варіанти на майданчику намагаються усувати, а продавці відключаються від продаж до моменту, поки не будуть виправлені помилки в їх прайсах.

Також помічені випадки надання товарів з Китаю низької якості за оригінальні. Такі пропозиції вводять в оману покупців, і вони можуть купити товар, який не відповідає їхн очікуванням. Надалі буде вводитися механізм, що виключає наявність аномальних цін. Продавці, що представляють неправдиві ціни, будуть повністю відключатися і отримають повідомлення про це.