Лопух великий - досить цінна лікарська рослина, яка лікує багато важковиліковні хвороби, хоча в народі його вважають символом нав'язливості, через характерну його особливості чіплятися до одягу.

Лікувальні і корисні властивості лопуха, застосування. 
Препарати з коренів лопуха великого володіють ранозагоювальними, сечогіннимита потогінними властивостями. Застосовують їх при деяких шкірних захворюваннях, при запальних процесах слизової оболонки порожнини рота, горла, верхніх дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту.  Застосування трави лопуха і лікування їм благотворно діє при порушенні обміну речовин, покращує функцію підшлункової залози, жовчного міхура, печінки, нирок, сприяє розчиненню і виведенню солей і каменів, підвищує діурез, позитивно впливає на загоєння ран, діє як антиканцерогенний та потогінний засіб, сприяє очищенню крові і виведенню всіх шлаків обміну.

Настоянка (настій) коренів лопуха: 1 чайну ложку (близько 5 м) подрібненого кореня заливають 0,5 л. окропу, настоюють ніч. Приймають всередину гарячим,
випити протягом дня. Використовують при наявності каменів у нирках і сечовому міхурі, при гастриті і виразці шлунка.
Відвари для компресів застосовуються при дерматозах
.
 Відвар лопуха (для зовнішнього застосування) готують з 1 столової ложки подрібненого кореня на 2 склянки води, кип'ятять 30 хвилин і проціджують. Увечері перед сном, через кожні 2 дні, протягом 3-4 місяців втирайте відвар кореня лопуха (можна з такою ж кількістю відвару кореня аїру) в шкіру голови, і, як результат, волосся стане густішим, шовковистою, пухнасті.
Відвар кореня лопуха використовують для ванн і компресів при артриті, артрозі, ревматизмі, болях в суглобах.
Екстракт лопуха (спиртовий настій) з кореня лопуха роблять на горілці у співвідношенні 1:10, який застосовують для змазування уражених місць.
У суміші з іншими рослинами корінь лопуха рекомендується приймати при гастриті, геморої, подагрі. Відвар кореня (всередину) приймається з метою регуляції вуглеводного обміну, при рахіті, доброякісних і злоякісних новоутвореннях, крововиливах. Помічено, що він має виражену здатність затримувати ріст пухлин. Рекомендується застосовувати лопух, як дезінтоксикаційний препарат, при отруєнні ртутними препаратами, при укусах комах, отруйних змій.

Відвар насіння лопуха приймають при запорах. Для цього 20 г насіння лопуха кип'ятять в 200 мл води, настоюють 20 хвилин, проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.

При лікуванні цукрового діабету корінь лопуха з'єднують зі стручками квасолі і листям чорниці (порівну) і приймають всередину такий відвар. Як сечогінний і очищає засіб успішно приймається відвар кореня лопуха, іноді в поєднанні з рослинами, що мають аналогічну дію.
Лопух для волосся. Для усунення випадання волосся готують мазь зі згущеним відваром лопуха. Відвар готують з 15 г кореня і 200 мл води, уварюють на водяній бані до половини обсягу, а потім змішують навпіл з розігрітим внутрішнім свинячим жиром. Горщик, накривши щільно кришкою, ставлять на кілька годин в духовку. Потім, якщо з цієї маси випарувалася не вся вода, її зливають. Загусла маса - прекрасний засіб для прискорення росту волосся.

Сік лопуха застосовують при проблемі з печінкою, для лікування різних гепатитів.
 Також свіжий сік будяків використовують для лікування гнійних ран, опіків, порізів, виразок, можна замість соку використовувати подрібнене листя.

Лопух протипоказання. Не рекомендується приймати препарати з лопуха вагітним і годуючим жінкам, а також при індивідуальній непереносимості.