фото ілюстративне
Календула - лікарська рослина, відоме в народі під назвою «Нігтики». Календула лікує рани, позбавляє від бородавок і мозолів, лікує жіночі хвороби і хвороби шлунка, уповільнює зростання ракових пухлин.

Лікувальні властивості

Завдяки багатому хімічному складу календула і препарати на її основі мають ранозагоювальну і бактерицидну дію (особливо відносно стрептококів і стафілококів), заспокоюють нервову систему, женуть сечу і піт при застуді, знімають запалення і дезінфікують гнійні рани. У науковій медицині календула застосовується для полоскання рота при застуді, а також як протизапальний, бактерицидний і ранозагоювальний засіб.

Водний настій нагідок - гарний жовчогінний засіб, а спиртова настоянка календули допомагає при лікуванні хвороб шлунка і кишечника, печінки, пародонтозу і ангіни. Мазь з календули призначають при лікуванні ушкоджень шкіри: екзема, опіки, гнійні рани, порізи, удари, гнійники і фурункули. Екстракт з квіток календули (Calendulae officinalis floridis extract) можна купити в аптеках окремо або в складі препарату «Калефлон». Екстракт застосовують при лікуванні хронічної виразкової хвороби шлунка і кишечника, особливо якщо є супутнє запалення жовчного міхура і жовчовивідних шляхів.

До речі, календула (квітки) застосовують для ароматизації салатів, перших і других страв в кулінарії, а також в сироварінні і маслоробстві. Часто нігтиками замінюють дорожчий шафран. У народній медицині нігтики використовують в основному для прискорення загоєння ран, тому готують настої, мазі і пластирі. Водні настоянки календули корисні при жіночих хворобах (трихомонадне запалення, вагініт) для спринцювання, а також для лікування геморою і тріщин в задньому проході.

Препарати календули застосовують в косметології, для лікування бородавок, вугрів, тріщин на п'ятах, мозолів і навіть ячменю. Як сечогінний засіб застосовується водний настій квіток при хворобах сечового міхура, в тому числі при сечокам'яній хворобі. Також настій календули застосуються при кашлі, золотусі, рахіті, при хворобах шлунка (виразках і спазмах), як засіб, що регулює менструацію у жінок, а також затримує ріст злоякісної пухлини при раку.