фото ілюстративне
Липа дрібнолиста (листя і квіти) рекомендується від застуди, ревматизму, кашлю, крупу, як потогінний, сечогінний, зміцнювальний засіб

Липа дрібнолиста: лікувальні властивості

Квіти і листя липи ефективний лікарський засіб. У квітках липи утворюється слиз, ефірна олія, глюкозид, каротин і вітамін C, а в листі - дубильні речовини і фітонциди (вбивають бактерії).

Липовий цвіт має протизапальну, потогінну, заспокійливу, жарознижувальну і сечогінну дію. У медицині його застосовують при простудних захворюваннях ,як потогінний і жарознижуючий, а також як бактерицидний для полоскання рота, зіву. Липовий цвіт (квітки і приквітки) використовується в якості ароматизатора в парфумерній промисловості, у виробництві коньяків і лікерів, а також як замінник чаю.

Липовий чай - настій сухих квіток - застосовується в народній і науковій медицині при запальних захворюваннях органів дихання, туберкульозі, пієлонефриті, циститі, сечокам'яній хворобі, при ревматизмі, як протикашльовий, при мігрені, епілепсії, грипі, ГРВІ та ангіні, паротиті і кору, атеросклерозі і цукровому діабеті, при шлунково-кишкових кольках; зовнішньо квітки липи використовують для зміцнення волосся, а подрібнене листя і квітки - як пом'якшувальний засіб для компресів при фурункульозі.

У народній медицині липовий цвіт застосовується при:

  • застуді,
  • ревматизмі,
  • кашлі,
  • крупі,
  • болях в животі.

Липовий чай має лікувальний ефект. Препарати з липового цвіту в суміші з шавлією ефективні при кору, свинки, судомах і наявності піску в сечі. Плоди липи застосовують зовнішньо (у вигляді порошку, або розтертими в оцті) при кровотечах з ран, носа, рота і т. Д.

Спосіб застосування відвару з квіток липи: півтори столової ложки дрібно нарізаних квіток заварити в одній склянці окропу, настояти протягом 20 хвилин, процідити і вживати всередину по 1-2 склянки на ніч (як потогінний засіб) ; для полоскання додати 5 грамів харчової соди на склянку відвару.