фото ілюстративне
Підвищений тиск називають тихим вбивцею, і на те є причини. Гіпертонія (гіпертензія) часто не має яскраво виражених симптомів, але різко підвищує ризик розвитку небезпечних серцево-судинних порушень та інсульту.

Артеріальний тиск вимірюють в форматі двох чисел. Наприклад, 120/80. Або 200/140. Або 90/60.

Ось що означають ці числа:

  • Перше - систолічний тиск - говорить про те, як сильно (в міліметрах ртутного стовпа) тисне на стінки судин кров під час удару серця.
  • Друге - діастолічний тиск - фіксує тиск крові в момент, коли серце відпочиває між ударами.

Який тиск вважати занадто великим? На це питання є цілком однозначна відповідь. Не так давно Американська кардіологічна асоціація знизила планку поняття «високий тиск» до 130/80. Раніше небезпечними вважалися показники 140/90.

Якщо ви фіксуєте у себе тиск на цьому рівні або вище, ви в зоні ризику. Необхідно вживати термінових заходів.

фото ілюстративне

Як швидко знизити тиск в домашніх умовах

Але якщо з якихось причин до медика ви ще не дійшли, ось кілька способів, які допоможуть знизити тиск. Вибирайте той, що здається вам більш комфортним, або комбінуйте кілька, щоб досягти максимального ефекту.

1. Дихайте глибше

Як показують дослідження, правильне глибоке дихання - один з найефективніших способів швидко знизити артеріальний тиск. Розслабтеся, закрийте очі. Це допоможе зменшити рівень стресу - одного з головних провокаторів гіпертонії. Робіть глибокий вдих, рахуючи до 5. Вдихайте не грудьми, а животом. Для контролю покладіть на нього руку - ви повинні відчувати, як ваш живіт піднімається. Потім робіть видих і знову-таки рахуйте до 5. Таке глибоке дихання протягом 3-5 хвилин збільшить приплив крові до всіх тканин вашого тіла, включаючи кінцівки. За рахунок цього тиск в судинах знизиться. Можна спробувати затримувати дихання після видиху на 8-10 секунд - вибирайте той варіант вправи, який здається вам більш комфортним.

2. Зробіть гарячу ванночку

Налийте в тазик воду температурою близько 45 ° C і занурте в неї руки або ноги на 10 хвилин. Гаряча вода змусить розширитися судини в кінцівках, до них прилине кров, і АТ дещо знизиться.

3. Потримайте руки під холодною проточною водою

фото ілюстративне

Прохолодна (не крижана!) Вода знизить частоту серцевих скорочень, а це, в свою чергу, зменшить тиск.

4. Випийте теплий чай з м'ятою

Залийте м'ятні листя окропом на 10 хвилин, дайте охолонути і випийте чай повільними ковтками. У такому вигляді перцева м'ята може знизити артеріальний тиск.

5. Зробіть компрес з яблучним оцтом

Змочіть марлю в яблучному оцті і прикладіть вологу тканину до ступень на 10-15 хвилин. Це старий народний спосіб, у ефективності якого є деякі підтвердження. Так, встановлено що в яблучному оцті містяться речовини, які можуть знижувати тиск (по крайній мере, на щурах це працює). Дослідження ще не завершені, але перспективи у них явно є.

6. Прийміть валер'янку

Або препарати на її основі, наприклад корвалол. Валеріана - потужне заспокійливе, яке допомагає організму справитися зі стресом. Серце почне битися спокійніше, артеріальний тиск знизиться. Важливо: при прийомі не перевищуйте дозу, зазначену в інструкції!