Буряк бореться з раком, бадьорить, покращує зір і знижує кров'яний тиск. Корисні властивості столового буряка робить його гідним вашого раціону харчування. Листя буряка смаком схожі на шпинат і дуже поживні. Листя добре зберігаються в холодильнику і вживаються гурманами в свіжому вигляді, з додаванням невеликої кількості рослинного масла, соку лимона або лайма, приправлені спеціями.

Сирий буряк швидше лікувальний овоч, а не простий повсякденний коренеплід. Рекомендується віджимати сік з буряка з використанням холодного віджиму. Буряковий сік розбавляють морквою і яблуками, отримуючи цілющий мультифруктовий-овочевий напій, багатий вітамінами, макро- і мікроелементами і різними ферментами.

Буряк: корисні властивості та застосування

Можна виділити, як мінімум, вісім причин для включення червоного буряка в свій щоденний раціон харчування:

  • Буряковий сік має лужну реакцію, запобігаючи ацидоз, джерело багатьох захворювань людини.
  • Сік буряка стимулює регенерацію клітин печінки, очищає і захищає жовчні протоки, покращує роботу нирок, допомагаючи вилікувати подагру, діє як проносне, допомагаючи при запорах.
  • Буряк очищає кров, стимулюючи утворення червоних кров'яних тілець. Так як дефіцит червоних кров'яних клітин з'являється при анемії, то щоденне вживання буряка допомагає при комплексному лікуванні анемії, лейкемії та інших видів раку. Для здорового організму будуть корисні протиракові властивості столового буряка.

Червоний буряк (коренеплід і бадилля) цінне джерело фолату. Фолат - це основа для утворення натуральної фолієвої кислоти. Фолієва кислота омолоджує тканини організму і стимулює утворення червоних кров'яних тілець. Особливо корисна фолієва кислота з буряка для вагітних жінок, набагато корисніше, ніж фолієва кислота отримана синтетично. Щоденне вживання буряка дозволяє виключити добавки фолієвої кислоти отриманої штучно.

Лютеїн і зеаксантин містяться в червоному буряку у великій кількості, допомагаючи загальмувати і навіть вилікувати макулярную дегенерацію і інші хвороби очей, допомагаючи людям похилого віку впоратися з проблемами із зором.

Буряк володіє сильними антиоксидантними, протизапальними властивостями. Овоч використовується для проведення детоксикації організму, завдяки наявності фитонутриентів.

Буряк корисний при гіпертонії - знижує кров'яний тиск на 7-10%, підтримує еластичність кровоносних судин, лікує варикозне розширення вен.

Червоний буряк містить калій, магній, кальцій, ніацин, залізо і біотин, багатий клітковиною.

Буряковий сік 

Про цілющі властивості бурякового соку відомо давно. Він знижує артеріальний тиск, збагачує організм вітамінами С, А, В9, надає противосклеротичну дію і протидіє ожирінню печінки.

Експерименти виявили: буряковий сік має ефект енергетичного напою, збільшуючи витривалість людського організму на 16%.

Вживання чистого соку буряка, особливо в великих кількостях, може викликати нудоту або запаморочення. До звикання організму спочатку краще змішувати буряковий сік з морквяним, черносмородиновим або будь-яким іншим ягідним. Тоді і неприємних відчуттів не буде, і користь буде подвійна.