З давніх-давен відомі лікувальні властивості м'яти - м'ята анестезує, зміцнює,має антисептичну дію, допомагає від серця і болю в кишківнику. М'ятне масло містить до 80% ментолу. Ментол, що міститься в м'ятному маслі, збуджує рецептори, що відповідають за холод, тому здається, що до шкіри приклали лід. Поверхневі кровоносні судини звужуються, а судини внутрішніх органів розширюються, спостерігається легку місцеву анестезуючу дію.

М'ята перцева і препарати на її основі приносять користь при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту

  • Посилюють перистальтику кишечника;
  • Покращують апетит;
  • Знімають спазми гладкої мускулатури кишечника і жовчовивідних шляхів;
  • Знижують кислотність при хронічному гастриті;
  • Допомагають при ентероколіті, метеоризмі і нудоті.

Настій перцевої м'яти застосовують при хворобах серця, як судинорозширювальний засіб, що знімає болі в серці і заспокійливу центральну нервову систему. Ментол, що отримується з перцевої м'яти, входить до складу валідолу, валокардина і крапель Зеленіна.

Олія перцевої м'яти допомагає при хворобах печінки і нирок, жене жовч, сприяє лікуванню холангіту, гепатиту і жовчнокам'яної хвороби. Листя м'яти перцевої входять до складу вітрогонних чаїв № 1, 2, 4; жовчогінних чаїв № 1, 3; шлункових чаїв № 8, 10; потогінний чаю № 5.

Судинозвужувальний ефект ментолу використовується в краплях для носа. Однак протипоказано застосування ментолового масла для змазування носоглотки дітям раннього віку, так як можливе пригнічення і зупинка дихання.

М'ята перцева в народній медицині

У народній медицині м'ята перцева застосовується при маткових кровотеченіях.В китайській медицині перцеву м'яту вживають для промивання очей. Свіже листя м'яти, настій і мазь, отримані з її трави, володіють хорошим ранозагоювальною і протизапальною дією. Настоєм листя полощуть рот і горло, свіжим соком змащують місця укусу комахами, роблять примочки при свербінні, компреси - при суглобових болях.

Препарати з м'яти перцевої

М'ятний чай тонізує нервову систему людини. Препарати з перцевої м'яти можна приготувати самостійно, в домашніх умовах. Препарати безпечні при дотриманні дозування і рецептури.

Настій м'яти перцевої № 1. Столову ложку висушеної і подрібненої сировини залити склянкою окропу в емальованому посуді, закрити кришкою і кип'ятити 30 хвилин на водяній бані, помішуючи. Настій процідити. Приймати по столовій ложці через 2-3 години.

Настій м'яти перцевої для апетиту. Дві столові ложки листя м'яти залити 2 склянками окропу, настояти протягом 20 хвилин, процідити. Приймати по склянці за 15-20 хвилин до їжі 2-3 рази на день.
Заспокійливий м'ятний настій. 1 чайну ложку листя заливають 1 склянкою окропу, настоюють в закритому посуді 30 хвилин, проціджують. П'ють по 1/2 склянки 3 рази на день за 15 хвилин до їжі як заспокійливий, спазмолітичний і жовчогінний засіб.

Настій м'яти для лікування ран та ерозії шийки матки. Подрібнене свіже листя м'яти залити етиловим спиртом, у співвідношенні 1:10, настояти 5 діб, профільтрувати. Настоянку змішати з соняшниковою олією (1: 1), випарити спирт на водяній бані і застосовувати зовнішньо для лікування ран, ерозії шийки матки.
М'ятний квас. Подрібнені житні сухарі (300 грамів) залийте 3 літрами води і настоюйте 4 години. Злийте рідину, додайте цукор (150 грам) і 30 грам свіжої або сухої м'яти, покладіть трохи дріжджів і залиште в теплому місці на 12 годин. Розлийте по пляшках, додавши по 3-4 родзинки. М'ятний квас буде готовий через 2 дня.