Користь помідорів для здоров'я доведена науковими дослідженнями і досвідом людей. Томати лікують гіпертонію, покращують травлення, захищають від раку. Помідори корисні в будь-якому вигляді: у вигляді томатного соку, в вигляді кетчупу.

У м'якоті плодів томатів присутні харчові волокна і рослинний білок, не кажучи вже по цінні органічні сполуки, назви яких важко вимовити і запам'ятати. Один тільки лікопін - каротиноід, антиоксидант і барвник - додає помідорам червоний колір, запобігає розвитку атеросклерозу і ракових пухлин. Найголовніше, що корисні речовини, що містяться в томатах, які не випаровуються при правильній термообробці - в натуральному кетчупі корисних речовин не менше, ніж в сирих помідорах.

Помідори від раку

Ракові пухлини - біч сучасного людства, а тому зусилля вчених спрямовані на пошук ефективних способів лікування і профілактики онкологічних хвороб. Пошук ліків ведеться в усіх напрямках і помідори не стали винятком для вчених. Наприклад, Едвард Джовануччі професор харчування і епідеміології з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я довів ефективність помідорів в боротьбі з раком простати, причому діючою речовиною в його дослідженні названий вищезгаданий лікопін. Інші дослідники стверджують, що крім раку передміхурової залози томати (вірніше лікопін) можуть бути ефективні для профілактики і запобігання росту ракових клітин в молочній залозі. А тестування на щурах виявило здатність лікопіну протистояти нирково-клітинному раку і служити його профілактикою. Звичайно, для 100% впевненості потрібні ще роки досліджень, але потенціал вже помітний, та й споживання помідорів справа повсякденне, яка не потребує багатьох зусиль.

Допомога судинах, серцю і кровотворенню

Не секрет, що помідори багаті вітамінами, але слід знати і пам'ятати, що всього лише один великий, стиглий, червоний помідор перекриває до 40% добової потреби вітаміну C для організму дорослої людини. Цьому твердженню вже 11 років і спростовувати його ніхто не збирається. А що значить для організму аскорбінова кислота (вітамін C)? Звичайно, це потужний природний антиоксидант, що захищає організму від вільних радикалів. Калій, магній, залізо і вітамін A, що містяться в стиглих томатах, необхідні сердечникам і гіпертонікам, а вітамін K регулює згортання крові і допомагає зупинити кровотечу у людей з проблемами кровотворення. Вищезгаданий каротиноид лікпін захищає серце і судини від холестерину, тригліцеридів та інших поганих жирів, знижуючи їх вміст у крові, що було доведено ще в 2007 році. Надмірна кількість холестерину сприяє серцево-судинним захворюванням і гіпертонії, а просте вживання томатів знижує холестерин природним шляхом. Калій, що міститься у великій кількості в томатах, є судинорозширювальну засобом, яке розслаблює стінки артерій та інших кровоносних судин, покращуючи кровообіг і знижуючи тиск крові при гіпертонії. Також помідори корисні при схильності до утворення тромбів.

Томат покращує зір

Дегенерація жовтої плями і нічна сліпота - основні вікові проблеми із зором, які важко вилікувати медикаментозно, але легко запобігти, вживаючи їжу, багату вітамінами і мінералами. Вітамін A, що міститься в помідорах, сам по собі потужний антиоксидант, що захищає очі від шкідливого впливу вільних радикалів. Особливо важливо є томати в зрілому і літньому віці, так як проблеми із зором починаються після 45 років.

Користь для курців

Помідорний вітамін A сприяє нейтралізації хлорогенова і комарової кислоти, які є головними канцерогенами в сигаретному димі. Так, регулярне вживання в їжу томатів допомагає курцям не захворіти на рак.

Профілактика і лікування хвороб травлення

Помідори не тільки смачні, але і корисні для травної системи людини. Багаторічний досвід людства дозволяє стверджувати, що томати запобігають запорам і лікують діарею. Основний діючий елемент в даному випадку - клітковина. Харчові волокна стимулюють роботу гладких м'язів кишечника, покращують перистальтику і сприяють виділенню шлункового і кишкового соків. Крім клітковини, свою справу роблять вітаміни групи B (B1, B2, B6), які відповідають в організмі за функціонування травного тракту.

Інші корисні властивості помідорів

Науковий звіт, опублікований в журналі Американської медичної асоціації, стверджує, що томатний сік корисний для людей, які страждають на цукровий діабет 2 типу. При регулярному вживанні томатного соку поліпшується серцева діяльність, знижується схильність до інфаркту міокарда у діабетиків. Томатний сік також корисний при лікуванні сильних сонячних опіків на шкірі. У цьому випадку він застосовується як зовнішній засіб.

Їжте помідори і будьте здорові!